Müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi

Müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi

CHP İzmir Milletvekili Bakan: - "Düzenlemenin geri çekilmesi için geç değil, tekriri müzakereyle madde tasarıdan çıkarılmalı"- CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer: - "Düzenleme, AKP'nin çağdaşlıkla, cumhuriyetle, laiklikle bitmeyen hesabının bir ürünü"

TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren düzenlemenin tekriri müzakere ile tasarıdan çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bakan, Meliste CHP'li İçişleri Komisyonu üyeleri ve kadın milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında, müftülüklere nikah kıyma yetkisi veren maddenin dün akşam Genel Kurulda kabul edildiğini anımsattı.

Bakan, "İktidar, bu düzenleme ile bir taraftan ülkenin yakıcı gündeminden vatandaşı uzaklaştırarak yapay gündem yaratmış, diğer taraftan ise ülkemizde her alanda toplumun dinselleştirilmesi ve cumhuriyet rejiminin değiştirilmesi stratejisinin bir parçası olarak bunu gündeme getirmiştir." dedi.

Artık toplumun "belediyede nikah kıyanlar, müftülükte nikah kıyanlar" olarak ayrışacağını öne süren Bakan, düzenlemenin anayasaya aykırı olduğunu savundu.

"Bizim muhalefet ettiğimiz dini nikah değildir." diyen Bakan, şu ifadeleri kullandı:

"Resmi nikah, yurttaşlarımızın kendi inanç ve ritüellerine uygun olarak evliliklerinin kutsanması için dini nikah yapmalarına engel değildir. İmam nikahı, kilise nikahı veya başka bir inancın nikahı evlenecek kişilerin bir din adamının önünde uzlaşmayı dile getirmesi insanın ruhani ve vicdani dünyasını kapsar. Oysa ki evlilik dünyevi bir olgudur. Bireyin dininden, dilinden, ırkından, bağımsızdır. Resmi evlilik dinsel değil, seküler bir alan olmak zorundadır. Zira mirastan boşanmaya, mal edinmeden aile hukukuna kadar çok geniş bir hukuksal alanı düzenler."

Bakan, düzenlemenin geri çekilmesi için geç olmadığını, tekriri müzakere ile maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de düzenlemeyle ilgili MHP'nin komisyonda muhalefet şerhi düşmesine rağmen Genel Kurulda tavır değiştirdiğini söyledi. Bu duruma şaşırmadıklarını ifade eden Yüceer, "Bir gün de parmaklarınız kadınlar lehine kalksın dedik ama ikna edemedik." diye konuştu.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'nün sosyal medyada yer alan sözlerini anımsatan Yüceer, "Yüzlerce yıl öncesinden gelen hurafelerle kadınları, toplumları yeniden biçimlemeye çalışmak çok korkunç. Asıl korkunç olan bu kişiye hiçbir şey söylememek." değerlendirmesinde bulundu.

Yüceer, kadınların her alanda kuşatılmak istendiğini savunarak, "Düzenleme AKP'nin çağdaşlıkla, cumhuriyetle, laiklikle bitmeyen hesabının bir ürünü." ifadesini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da kadınların bu düzenlemeyi topluma anlatmaya devam ederek geri çekilmesini sağlayacağını; demokrasi ve insan haklarının kazanacağını söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :