Mü'den Türkçe-ingilizce Türk-ermeni İlişkileri Sitesi

Mü'den Türkçe-ingilizce Türk-ermeni İlişkileri Sitesi

Üniversite, bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerini anlatan ve Türkçe-İngilizce yayın yapan internet sitesi açtı

 İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi (MÜ), bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerini anlatan ve Türkçe-İngilizce yayın yapan "www.turksandarmenians.marmara.edu.tr" isimli internet sitesi açtı.

MÜ Rektörü Prof. Dr. M. Emin Arat, yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlı Devleti'nin 27 Mayıs 1915'te çıkardığı "Sevk ve İskan Kanunu"nun Türk ve Ermeni topluluklarının hafızalarında yeni bir sahife açtığını belirtti.

Arat, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Rusların Doğu Anadolu'da ilerlemelerinin dönemin Osmanlı hükümetini tedbir almaya sevk ettiğine dikkati çekerek, "Sevk ve İskan Kanunu'nun özü, Anadolu'da yaşayan Osmanlı Ermenilerini daha güvenli ve esasen 'düşman ile iş birliği yapma ve lojistik destek verme' imkanı olmayan diğer Osmanlı vilayetlerine göç ettirmekti. Ancak alınan tedbirler ve gösterilen özene rağmen bu kanunu uygulama süreci kolay olmadı. Sorun, sonuçları itibarı ile yüz yıldır tartışılan ve gerçekte iki toplumun bin yıllık ilişkilerini yok sayan bir mecraya taşındı. Hatta barış içinde komşuluk yapması beklenen iki ülkenin geleceği de bu anlatıma rehin edildi" ifadelerini kullandı.

- "Ermenilerin yaşadıkları acıları biz de üzüntüyle karşılıyoruz"

MÜ olarak, iki toplumun tarih ile yüzleşmesine araç olacak ve dünya kamuoyuna resmin tamamını gösterecek bir projeyi hayata geçirdikleri aktaran Arat, şunları kaydetti:

"Hemen herkesin ilgi duyduğu ama bilgi ve fikir sahibi olmadığı bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerini, Türkçe, İngilizce ve yapım aşamasında olan Fransızca sitemizle dünyaya anlatmaya niyetlendik. Türk-Ermeni ilişkilerini 10 kategoride 100'den fazla makale ile ele alan projeyi üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zekeriya Kurşun yürüttü ve koordine etti. Türkiye'nin bu alandaki tarih birikiminin yansıtıldığı projeye çeşitli üniversitelerden 29 profesör, 17 doçent, 22 yardımcı doçent ve birçok araştırmacı ile mütercim katkı vermiştir. MÜ olarak, yüz yıl önce yaşanan olayların sonuçlarının bilincindeyiz ve bu amaçla iki toplumu tarihleri ile yüzleşmeye ve tarihin adil yargılamasına davet ediyoruz. Son yıllarda tek taraflı olarak geliştirilen söylemler ile asırlarca hafızalarda yer eden bin yıllık Türk-Ermeni ilişkilerindeki büyük resim kaybolmuştur. Yerini sadece 1915 olayları ve buna bağlı olarak Sevk ve İskan Kanunu'nun sonuçları almıştır. Anadolu'nun en önemli renklerinden biri olan Ermenilerin yaşadıkları acıları biz de üzüntü ile karşılıyoruz. Ancak tarihe bir bütünlük içinde bakmak gerekir ve biz de burada tarih boyunca Türk-Ermeni ilişkilerinin büyük resmini göstermeyi hedefledik."

Arat, amaçlarının, olaylardan 100 yıl sonra hiç değilse 100 makale ile de olsa iki toplumun hatıralarını yad ederek, tarihin şahitliğine müracaat etmek ve iki toplumun geleceğini yeniden kurgulamak olduğunu ifade etti. 

Kaynak:Haber Kaynağı