Müdahalesiz normal doğum için "okula" gidiyorlar

Müdahalesiz normal doğum için "okula" gidiyorlar

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olan Mersin Şehir Hastanesinde açılan "gebe okulu"nda eğitim alıp doğum konusunda bilinçlenen hamileler, sezaryenden vazgeçip müdahalesiz normal doğum yapmaya karar veriyor- Gebe okulu görevlisi ebe ve fitness antrenörü Kar

MERSİN (AA) - MUSTAFA GÜNGÖR - Hamileleri bilinçlendirmek, sezaryen oranlarını aşağı çekmek ve normal doğuma yönlendirmek amacıyla Mersin Şehir Hastanesinde açılan gebe okulunda eğitim alan kadınlar, sezaryenden vazgeçip müdahalesiz normal doğum yapmaya karar veriyor.

Türkiye'nin ilk şehir hastanesi olma özelliğini de taşıyan Mersin Şehir Hastanesinde, sezaryen oranlarını aşağı çekmek ve gebeleri bilgilendirerek doğuma hazırlamak amacıyla gebe okulu açıldı.

Doğum zamanı birbirlerine yakın gebeler, 8 haftalık programda hamilelik, doğum ve sonrası hakkında eğitim alıp, aynı zamanda nefes egzersizlerini öğreniyor.

Uzmanlar eşliğinde spor yapıp kaslarını da güçlendiren hamile kadınlar, bu sayede kendilerini doğuma hazırlayıp korkularından da kurtuluyor.

Özellikle sezaryen yapmayı düşünen kadınlar, eğitimin ardından müdahalesiz normal doğuma karar veriyor.

- "Gebeler burada rahatlıyor"

Gebe okulu görevlisi ebe ve fitness antrenörü Fadime Ayışık Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda hamilelerin kafalarındaki tüm soru işaretlerini yok ettiklerini söyledi.

Okulda kadınları müdahalesiz normal doğuma teşvik ettiklerini anlatan Karaca, şöyle konuştu:

"Burada spor ve nefes egzersizleriyle gebeleri fiziksel ve psikolojik olarak doğuma hazırlıyoruz. Biz burada aslında sihirli bir şey yapmıyoruz var olan şeyleri gebelerimize anlatıyoruz. Bilmedikleri şeyden korkuyorlar. Öğrendikleri zaman müdahalesiz normal doğumun ne kadar mükemmel bir şey olduğunu görüyorlar. Bu doğumda anne ve bebeğe şartların uygun olması halinde herhangi bir müdahalede bulunmuyoruz. Örneğin suni sancı vermiyoruz. Doğum sonrasındaki kaliteli yaşantı, bir an önce sosyal yaşantıya dönüş ve sezaryen sonrası yaşanacak zorluklarla ilgili verdiğimiz bilgiler buradaki gebelerimizi çok olumlu etkiliyor. Aynı zamanda normal doğumun kolaylıklarını öğreniyorlar. Sezaryen sonrası oluşabilecek ağrıları da anlatıyoruz. Bunları anlatınca gebelerimiz kendiliğinden müdahalesiz normal doğuma yönleniyorlar."

Karaca, kadınlara doğum odalarını gezdirip onları psikolojik olarak da rahatlattıklarını belirterek, "Herkesin doğum hikayesi başka. Kendi doğum hikayelerini kendileri yazacaklar." diye konuştu.

Gebe okulu görevlisi hemşire Arzu Uysal da okulda gebelik öncesi, gebelik süreci ve doğum sonrasını anlattıklarını aktardı.

Mutlu bir doğum süreci yaşamaları için anne adaylarını bilgilendirdiklerini anlatan Uysal, şunları söyledi:

"Eğitimlerimiz 16. haftadan itibaren başlıyor. Haftada 1 defa olmak üzere 8 haftalık eğitimimiz oluyor. Yaklaşık 1,5-2 saat sürüyor eğitim. 20. haftadan itibaren egzersizlere başlıyoruz. Bu egzersizlerin doğum için çok önemi var. Biz doğal doğumu destekliyoruz ve bunda en önemli şey egzersizler. Doğru nefes alma ve verme ile kasları güçlendirmek için egzersizler yapıyoruz. Doğru zamanda doğru kasları hareket ettirmenin doğumu kolaylaştırmasını sağlamak için bilgiler veriyoruz."

Uysal, doğum sonrası egzersizleri için de bir grup oluşturacaklarını, bu süreci atlatmalarına da yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.

- "Okul sayesinde rahatladım"

Gebe okulu öğrencilerinden Hatice Berber hem fiziksel hem de psikolojik olarak okul sayesinde rahatladığını söyledi.

Tüm korkularını yendiğini anlatan Berber, "İnsan daha bilinçli olarak doğuma girebiliyor. Burada pilates eğitimi mükemmel zaten. Nefes egzersizleriyle ağrıyla baş etme yöntemlerini öğreniyoruz." dedi.

Gebe okuluna gelmeden önce sezaryen olmayı düşündüğünü vurgulayan Berber, şöyle devam etti:

"Normal doğumla ne uğraşacağım, acı çekiyorsun diyordum. Normal doğumda, doğum sürecine kadar acı çekiyorsun ama sezaryende bu süreç daha kötü. Normal doğumda bebek doğar doğmaz süt salgıların artıyor. Doğum salonuna gidip gördüm. Buradaki hem egzersizler hem de eğitimler sayesinde sezaryenden vazgeçtim. Sezaryen normal olmayan bir şey zaten."

Anne adayı Hatice Öz de okula geldikten sonra müdahalesiz normal doğum yapmaya karar verdiğini anlattı.

Okulda daha da bilinçlendiğini vurgulayan Öz, "Nasıl ilerleyecek o süreci biliyoruz. Bir sonrasında ne olacak, hangi nefes egzersizini yapacağımızı bildiğimiz için rahatladım ve 'Ben doğal doğum yapabilirim' dedim. Sancımı zaten minimum düzeye indireceğim." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :