Mücahid Haki İzler ve Lütfi İkiz anılıyor

Mücahid Haki İzler ve Lütfi İkiz anılıyor

Türkistanlı mücahid Ahmet Haki Efendi ile Konya’nın Dede Korkut’u M. Lütfi İkiz, ölüm yıldönümlerinde Konya Aydınlar Ocağı’nda anılacak.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Salı Sohbetleri’nde, Türkistan mücahitlerinden Ahmet Haki İzler Efendi ile Konya’nın Dede Korkut’u kütüphaneci Lütfi İkiz ölüm yıldönümlerinde anılacak.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda 08 Eylül Salı günü saat 21.00’da gerçekleştirilecek olan anma toplantısında Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Mücahid Ahmet Haki’nin 40. Vefat yıldönümü dolayısıyla hayatını, mücadelesini, fikir ve düşüncelerini hatıralar eşliğinde anlatacak.  Mustafa Güçlü ayrıca, vefatının 8. Yıldönümü dolayısıyla kütüphaneci M. Lütfi İkiz’in hayatını ve şahsiyetini hatıralarla dolu olarak dile getirecek.

Anma toplantısına bütün gönül dostları davet edildi.

AHMET HAKİ İZLER İLE LÜTFİ İKİZ’İN ÖZGEÇMİŞLERİ

Özbekistan’ın tarihi şehri Buhara’da 1887’de doğan Ahmet Haki İzler, Türkistan’ın bağımsızlık savaşlarında bulunmuş, Çin hükümeti tarafından işgali üzerine uzun yolculuklardan sonra Konya’ya gelip yerleşmiştir.

Ahmet Haki Efendi, 6 Eylül1975 tarihinde 88 yaşında Konya’da vefat ederek Üçler Mezarlığı’nda Hacı Veyiszade Mustafa Efendi’nin kabrinin güney doğusuna defnedilmiştir.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi kurucu müdürü kültür ve fikir adamı Lütfi İkiz, 29 Mayıs 1929'da Nevşehir'de dünyaya geldi. Ailede pek çoğu müderris olan bir ilim ve kültür ortamında yetişen İkiz, tahsiline İstanbul'da devam etti. Lütfi İkiz, 1973 yılında Konya İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü'ne tayin edildi. İkiz, büyük zorluklar içerisinde Konya Yazma Eserler Kütüphanesi'ni kurdu. 25 Ağustos 2007’de 78 yaşında iken vefat eden kütüphaneci, araştırmacı-yazar M. Lütfi İkiz, Üçler Kabristanı’nda Mücahid Haki İzler Efendi’nin yanına defnedildi.