Mübarek 3 aylar başladı

Mübarek 3 aylar başladı

Üç Aylar’ın ilk ayı Recep Ayı’nın başlamasının ardından bereketini ve faziletini gazetemize değerlendiren Müftü Ali Akpınar, “Oruç borcu olanlar, Kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyenler, ibadete yönelmek isteyenler bu fırsatı kaçırmamalı” dedi

Tüm İslam aleminin beklediği Üç Aylar’ın ilk ayı Recep Ayı’nın başlamasının ardından bu ayların bereketini ve faziletini gazetemize değerlendiren Müftü Ali Akpınar, “Oruç borcu olanlar, Kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyenler, ibadete yönelmek isteyenler bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.

 

Recep, Şaban ve Ramazan ayının içinde barındıran Mübarek Üç aylar, 19 Mart Pazartesi günü başladı. Rahmet dalgalarının coştuğu manevi huzur ve sükunun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı aylar olan Üç aylar, dua ve ibadetlerle dolu geçecek. Tüm inananların kalplerini manevi bir havanın kapladığı Üç aylar, ruhları şenlendirip kalpleri yumuşatacak.

uc-aylar--(4).jpg 

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını ifade eden ve Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran "Üç Aylar" 19 Mart itibariyle başladı. Oruç ayı Ramazan’ın yaklaştığının hatırlandığı Üç Aylar süresi mübarek geceleri de birlikte getiriyor. Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regaib gecesi, Yirmi yedinci gecesi Miraç Gecesidir. Üç ayların müjdecisi Regaip Kandili dolayısıyla 22 Mart Perşembe günü Diyanet İşleri Başkanlığınca özel programlar düzenlenecek.  Mirac Kandili 12 Nisan ve Berat Kandili 30 Nisan’da idrak edilecek. Ramazan ayı ise 15 Mayıs Perşembe günü başlayacak. Kur'an-ı Kerim'de "bin aydan hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi de 10 Haziran’da ihya edilecek.

uc-aylar--(2).jpg

ÜÇ AYLAR DUALARI

Üç Aylar girdiği zaman Hz. Peygamber (S.A.V.) şöyle dua ederdi; “ Ey Allah’ım; Recep ve Şabanı bize mübarek kıl, bizi Ramazana kavuştur.”

Hz.Peygamber (S.A.V.); başka bir hadis-i şeriflerinde ise;” Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazanda ümmetimin ayıdır.” Buyurarak bu ayların manevi feyzine işaret buyurmuşlardır.

 RECEP AYININ ÖNEMİ

Recep ayı içerisinde bulunan bir başka mübarek gecede Mirac gecesidir. Mirac gecesi; Allah’ın Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed’i Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya götürdüğü ve oradan da göklerin derinliklerine yükselttiği gecedir. Cenab-ı Hakk’ın Hz. Peygambere büyük hakikatların ilahi sırlarını gösterdiği, vasıtaları kaldırarak İlahi Vahye muhatap kıldığı, müminlere namazın farz kılındığı ve biz Müslümanlar için de İlahi Lütuflarla dolu olan bir gecedir.

ŞABAN AYININ ÖNEMİ

Üç Ayların ikincisi olan Şaban ayı ve onun içerisinde bulunan Berat Gecesi de Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirmesi tavsiye edilmiştir. Hz. Peygamber (S.A.V.) Şaban ayına ve bu ayın 15.gecesi olan Berat gecesine ayrı bir önem vererek onu ihya etmişlerdir.

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir gecesinin ise dini hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur’an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur’an-ı Kerim’in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam’ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.

 

uc-aylar--(1).jpg

MÜFTÜ AKPINAR, ÜÇ AYLARDA İBATEDE YÖNELİN

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Üç ayların başlangıcının tüm Müslüman alemine hayırlar ve barış getirmesini diledi. Akpınar Recep ile Şaban ayının Ramazan ayının hazırlığı olduğunu ifade eden Akpınar, “ Yüce Rabbimize hamdolsun bizleri bir kere daha bu hayır panayırı mübarek aylara kavuşturdu. Recep-Şaban-Ramazan peygamberimiz (a.s) ’in bir duasında “Allah’ım Recep’i Şaban’ı bize mübarek kıl bizi ramazana eriştir” buyuruyor. Dolayısıyla bir hadiste üç ay birlikte geçiyor. Özellikle söylüyorum bazen “Üç aylar dinde yok” gibi sözler söyleniyor. Hâlbuki bu konuda bu ayların faziletine dair başka hadislerde var. Başka rivayetler de var ama en önemlisi bu dua hadisinde bu üçünün birlikte zikredilmesidir” dedi.

uc-aylar--(3).jpg

ORUÇ BORCU OLANLARA FIRSAT

Üç ayların başlamasının bir başka güzel tarafının Ramazan ayına hazırlık olduğunu dile getiren Akpınar, “Oruç borcu olanlar bu aylar içerisinde borçlarını tamamlarlar. Bu aylar hem borçları olanların oruç tutmaları için fırsat,  hem bedenen bünyenin Ramazan’a hazırlanmasına vesiledir.  Aynı zamanda nafile oruç tutmak için fırsattır. Peygamberimiz (a.s) ’in vasileri doğrultusunda Pazartesi ve Perşembe veya ayın 14 ve 15’inci günleri oruç tutmak fazilettir. Bunun yanında diğer ibadetlerimizi yaparsak bu aylarda sevap çarpanı yüksek olan aylardır” şeklinde konuştu.  

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMA ZAMANI

Üç ayların başlamasıyla birlikte kötü alışkanlıklardan ve içinde bulunduğumuz günahlardan arınmak için fırsat olduğunu belirten Müftü Akpınar, insanların bu aylarda ibadete yöneldiğini söyledi. Alkol, uyuşturucu ve sigarayı bırakmak isteyenler için Üç ayların vesile olduğunu yineleyen Akpınar, “Şöyle ki alkole ve uyuşturucuya müptela olanlar hatta sigaraya bu ayları kurtulma vesilesi olarak görebilirler. Namaz problemi yaşayanlar bu aylarda namaza başlayabilirler. Hayır hasenat iyilik güzellik ibadet adına bir yenilenme bir değişim fırsatı olarak değerlendirilmelidir” dedi.

HARAM AYLARA GİRDİK

Recep ayının manevi özelliklerini ve bu ayda yapılacak olan ibadetleri anlatan Akpınar şöyle konuştu, “Recep ayı özellikle kuran-ı kerim’de 4 haram aydan bahsedilir bu 4 haram ayla ilgili hükümler vardır. Bu 4 haram ayından birisidir içerisinde bulunmuş olduğumuz Recep ayı bu aylarda Yüce Rabbimiz tarafından savaşın yasaklandığı aylardır. Aslında bunun hikmeti de insanlığı barışa hazırlamaya yöneliktir. Dolayısıyla haram ayının içerisine girmiş bulunuyoruz. İnşallah bunları hem değerlendiririz hem de coğrafyamız için hem de ümmeti Muhammed için barışa huzura kavuşmamıza vesile olur diye dualar ederiz ben bu vesileyle tüm kardeşlerimizin bu mübarek aylarını tebrik ediyorum. Ramazan ayına Yüce Rabbimiz bizi eriştirsin diye niyazda bulunuyorum. Tabi bu ayların bize bereket getirmesi için çalışıp çabalamamız alıcılarımızı açık tutmamız gerek. Yoksa bu aylar bütün insanlığa geliyor ama kalbini açık tutan bu aylardan istifade ediyor. Kimi az istifade ediyor kimi çok istifade ediyor. ‘Rabbim bu ayları bize bereketlendir mübarek kıl’ derken bu aylardan istifademiz çok olmalı” M. Ali Elmacı – Memleket