MTSO Ekonominin Yıldızları ödül töreni

MTSO Ekonominin Yıldızları ödül töreni

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Çözüm sürecinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bir huzur getirmesiyle beraber ekonomideki rakamlar hep yukarıya doğru hareket etmiştir"

MUŞ (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Çözüm sürecinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bir huzur getirmesiyle beraber ekonomideki rakamlar hep yukarıya doğru hareket etmiştir" dedi.  

Hisarcıklıoğlu, Muş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Muş Öğretmenevi'nde düzenlenen "Ekonominin Yıldızları Ödül Töreni"nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de gelir vergisi mükellef sayısında artış yaşanmadığını belirterek, "Bir önceki yılla aynı ama Muş'ta yüzde 2 artış var. Türkiye'de, şirketleşme oranında yüzde 2 artış var. Muş'ta ise yüzde 5 artış var" diye konuştu.

Muş'un Türkiye'de tarihi bir anlam ifade ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Malazgirt Ovası, Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Bizans ordusunu mağlup ettiği, Mervana Aşireti ile birlikte bin yıl önce kardeşlik tohumlarının atıldığı yerdir aslında. Eğer bugün Anadolu, İslam ile tanıştıysa bu bin yıl önce atılan tohumun sonucudur" ifadesini kullandı.

Tarım ve hayvancılıkta Muş'un büyük potansiyele sahip olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılığa bağılı olarak sanayiyi de buraya getirmek gerektiğini söyledi. 

Hisarcıklıoğlu, Muş'un 6'ncı teşvik bölgesinde yer alan avantajlı illerden biri olduğunu vurgulayarak, "Muş, teşvikli yatırımların tutar bazında en çok faydalanan bölgedeki 4'üncü il. Diyarbakır, Erzurum ve Bingöl'den sonra Muş geliyor. Kişi başına düşen yatırımda ise Muş 2'nci konumda. Bölgenin, ilimizin ve Türkiye'nin zenginleşmesi için sanayiye ve imalat sektörüne teşvik çok daha fazla olması lazım"   

Muşlu sanayici ve iş adamlarının ortak problemlerinin çözüm süreci, siyasi kutuplaşma, demokrasi ve özgürlükler olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: 

"Bunlar sadece Muş'un değil tüm Türkiye'nin ortak problemi. TOBB olarak çözüm sürecine katkı sağlamak için biz de parmağımızı taşın altına koyduk. Özellikle akil adamlar heyetinde bizzat başkanlık yaparak rol aldım. İnsanlarla konuştuğunuz, fikirlerini aldığınız zaman hiç kimse ne çözüm sürecine karşı ne huzur sürecine ne de kardeş kanının akmamasına karşı. Huzur istiyoruz, huzur için siyasi kutuplaşmadan kesinlikle ayrışmalıyız. Muş ekonomisinin en önemli sorunu ilk olarak işsizlik, sonra huzur ve güven ortamı. Huzur olmazsa ticaret olmaz. Ticaretin olmadığı yerde zenginlik olmaz. Çözüm sürecinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne bir huzur getirmesiyle beraber ekonomideki rakamlar hep yukarıya doğru hareket etmiştir." 

Türkiye ekonomisinde 1998-2002 yılları arasında kişi başına düşen milli gelirin 4 bin dolar seviyesinde olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "2002 sonunda ekonomideki reformlarla beraber tam 6 yılda Türk özel sektörü olarak ekonomi iki kat büyüdü. Tarihimizdeki en büyük başarı hikayemiz bu. Seçimler sonrasında kim iktidar olursa olsun ekonomideki yapılması gereken yapısal reformların yol haritası hazır" diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasının ardından gelir vergisi rekortmenleri, kurumlar vergisi ve ihracat rekortmenleri ile en çok istihdam sağlayan firma, yılın girişimcisi gibi kategorilerde dereceye giren 24 iş adamı ve sanayiciye plaket verildi.

Ödül törenine, Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri, iş adamları ve sanayiciler katıldı.   

 

Kaynak:Haber Kaynağı