MSF: "Savaş suçu niyete göre belirlenmez"

MSF: "Savaş suçu niyete göre belirlenmez"

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İnsani Yardım Uzmanı Hofman:- "(ABD'nin Kunduz saldırısı soruşturması) Savaş suçu niyete göre belirlenmez, ihmalkarlık durumunda da aynı kurallar geçerlidir"- "Kendi soruşturmasını yürütenlerin kendilerini savaş suçu işlem

CENEVRE (AA) - BETÜL YÜRÜK - Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) İnsani Yardım Uzmanı Michiel Hofman, ABD ordusunun Kunduz kentinde Ekim 2015’te düzenlediği hava saldırısı sonucunda örgüte ait bir hastaneyi vurmasına ilişkin yaptığı soruşturma ile ilgili, "Savaş suçu niyete göre belirlenmez, ihmalkarlık durumunda da aynı kurallar geçerlidir" dedi.

Hofman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MSF'in Kunduz'daki hastanesinin bombalanmasının savaş suçu teşkil edip etmediği sorusunun hala cevaplanmadığını söyledi.

ABD'nin saldırının savaş suçu sayılamayacağını çünkü olayda "kasıt" olmadığı açıklamasına ilişkin, "Savaş suçu niyete göre belirlenmez, ihmalkarlık durumunda da aynı kurallar geçerlidir" değerlendirmesinde bulunan Hofman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savaş suçu sorusunu herhangi bir iç soruşturmanın cevaplamasını beklemiyoruz çünkü kendi soruşturmasını yürütenlerin kendilerini savaş suçu işlemekle suçlaması ihtimali çok düşük ve işte bu yüzden bağımsız bir soruşturmanın gerekli olduğunu düşünüyoruz."

Hofman, tüm taraflardan teminat almadan ise Kunduz'daki travma merkezini tekrar açamayacaklarını ifade etti.

Hastane saldırısının soruşturulması için 15 üyeli bağımsız bir komisyon kurulmasını talep eden MSF, Uluslararası İnsani Hakikat Bulma Komisyonu'nu tanıyan 76 ülkeye mektup göndermişti.

Afganistan ve ABD, bu komisyonu tanımıyor. 15 üyeli komisyonun kurulması halinde, soruşturmanın yürütülebilmesi için komisyonun çatışmadaki tüm tarafların onayını alması gerekiyor.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği saldırının "insan hatası", "cihaz hataları" ve "ekip içerisinde hiç kimsenin saldırılan hedefin bir hastane olduğunu bilmediği" sonucuna karar verdiklerini açıklamış ve "Bu savaş suçu değildir" ifadesini kullanmıştı.

Olaya karışan ABD askerlerine suç isnat edilmeyeceğini belirten Votel, hastanenin "vurulmayacak yerler" listesinde bulunduğunu fakat olaya karışan askerlerin bu listeye ulaşımı olmadığını söylemişti.

Yapılan açıklamada ise Afganistan kara güçleri tarafından desteklenen ABD askerlerinin "yanlış bilgilendirildiği" sonucuna varıldığı belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı da konuya ilişkin olarak aralarında bir generalin de yer aldığı 16 ordu personelinin, hastanenin bombalanmasına yol açan yanlışlarından dolayı disiplin cezasına çarptırıldığını duyurmuştu.

ABD savaş uçakları 3 Ekim’de ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde MSF tarafından işletilen hastaneyi 1 saat boyunca havadan hedef almış, saldırıda hastaların da aralarında bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmiş, 65 kişi de yaralanmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :