Moro barışının "Aslan Mağarası"ndaki savaşçıları

Moro barışının "Aslan Mağarası"ndaki savaşçıları

Filipinler’in güneyinde 40 yılı aşkın süren çatışmalarda, hiç sivil öldürmeyen Moroların merkez karargahı "Kamp Drapanan" referanduma hazırlanıyor- Kamptaki savaşçılar, BOL referandumunun kabul edileceği ve yıllardır bölgede süren silahlı çatışmaların son

COTABATO CITY (AA) - AHMET FURKAN MERCAN - Filipinlerin güneyinde 40 yılı aşkın süren çatışmalarda hiç sivil öldürmeyen Moroların merkez karargahı "Kamp Drapanan", bölgede düzenlenecek kapsamlı özerklik referandumuna hazırlanıyor.

Filipinler’in güneyinde yaşayan Moroların silahlı kanadı Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin (MİKC) merkez karargahı "Kamp Darapanan" bölgedeki diğer adıyla "Aslanların Mağarası" şeklinde isimlendiriliyor.

Moro taraftarlarının nöbet tuttuğu kamp, MİKC'nin askeri kanadının üst kademelerine ve yöneticilerine ev sahipliği yapıyor.

Başkent Manila’ya yaklaşık bin 500 kilometre uzaklıkta bulunan kamp, Maguindanao vilayetinin Sultan Kudarat Belediyesi sınırlarında yer alıyor.

Aynı vilayetin Cotabato şehrinden yola çıkıldığında Sultan Kudarat Belediyesinden geçerek kampa otomobille 40 dakikada ulaşılabiliyor.

Filipin Ulusal Polisi’nin (PNP) kontrol noktalarından geçilirken polisler araçları durdurarak güvenlik kontrolleri yapıyor.

Uzun süredir bölgede faaliyet gösteren kampın savaşçıları, çevredeki bitki örtüsünün yardımıyla doğal kamuflaja sahip köylerden geçerek kampa ulaşılabildiğini anlatıyor.

Darapanan Kamp yoluna dönünce, bu kez Moro destekçileri yolda kurdukları güvenlik noktalarında gelen araçları kontrol ediyor.

Yol üzerinde sonradan inşa edilmiş iki köprü aşılarak Darapanan Kampı'na ulaşınca, kamp girişinde silahlı nöbetçiler göze çarpıyor.

Maguindanao vilayetinde saat 22.00 ile 04.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulamasının başlamasıyla, kamp bölgesinde emniyet önlemleri artırılıyor.

Etrafı duvarla çevrili kampın yüksek tropik ağaçlarla kaplı olması, doğal kamuflajla dışarıdan görülmesini engelliyor.

Bangsamoro Organik Yasası'nın (BOL) öngördüğü Bangsamoro bölgesindeki kapsamlı özerklik yasası referandumunun sonucu kampta da merakla bekleniyor.

BOL’nin yeni bir dönem açacağını belirten MİKC savaşçıları, yasanın geçeceği ve yıllardır bölgede süren silahlı çatışmaların son bulacağı yönünde umutlu olduklarını anlatıyor.

- Filipin ordusundan ziyarete, Moro liderinden iade-i ziyaret

BOL'nin bölgeye getirdiği barış havası da Filipinler'de birçok ilkin yaşanmasına, birçok tabunun yıkılmasına yol açıyor.

Filipinler 6. Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Cirilito Sobejana'nın Ağustos 2018'de Darapanan Kampı'nda MİKC lideri Hacı Murad İbrahimi ziyaret etmesi ülke çapında gündem olmuştu.

Moro lideri İbrahim de "Aslanların Mağarası"na gelen Filipinli Tümgenerale geçenlerde iade-i ziyaret yaptı.

İbrahim, ziyaretinde "En kötü rüyalarımda bile Filipin karargahına geleceğim ve askeri yetkililerle el sıkışacağımı görmemiştim." ifadelerini kullanmıştı.

Manila hükümeti ile MİKC’nin 2018’de karşılıklı imzaladığı BOL ve yasanın öngördüğü kapsamlı özerklik, 21 Ocak Pazartesi referandum ile oylanacak.

- Kapsamlı özerklik anlaşması

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, temmuz sonunda Bangsamoro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasayı onaylamıştı.

Bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarını artırması öngörülen yasa, nüfusun yoğun yaşadığı Mindanao eyaletinin bazı bölgeleri ile çevresindeki adalara, mevcut özerk yapıdan çok daha kapsamlı bir özerklik sağlayacak.

Yeni düzenlemeyle Bangsamoro özerk hükümeti kurulacak. Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek.

Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro hükümetine devredecek.

Bangsamoro bölgesindeki iç sular ulusal hükümet ile eş zamanlı idare edilecek. Özerk yönetim enerji kaynaklarını çıkarıp yönetimini sağlayacak.

Ayrıca eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) savaşçıları kolluk kuvvetlerine katılabilecek.

Lanao del Norte eyaletindeki 6 belediye ve Kotabato eyaletindeki 39 kasaba, yapılabilecek bir referandum ile tasarıda kabul edilen bölgelere dahil olabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :