Moritanyalı gençler Erdoğan'ın ziyaretinden umutlu

Moritanyalı gençler Erdoğan'ın ziyaretinden umutlu

Türkiye Bursları öğrencisi Moritanyalı gençler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkelerine yapacağı ziyaretin iki ülke ilişkilerine katkısını sabırsızlıkla bekliyor- Türkiye Bursları yüksek lisans öğrencisi Didi: - "Biz Türkiye'den mezun olan öğrenciler için bu

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) "Türkiye Bursları" ile öğrenim gören Moritanyalı gençler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Moritanya'ya yapacağı ziyareti heyecanla bekliyor.

Moritanyalı öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkelerine yapacağı ziyaretin ikili ilişkilere yansımalarını Türkiye Bursları Hamamönü Ofisi'nde AA muhabirine değerlendirdi.

Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans yapan Sara Didi, 4 yıl önce geldiği Türkiye'de öğrenim görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye Bursları'ndan arkadaşı vasıtasıyla haberdar olduğunu söyleyen Didi, Türkiye'ye geldiği ilk günlerde gurbette olduğu için zorluk çektiğini ancak burada edindiği arkadaşlarıyla zamanla bir aile gibi olduklarını anlattı.

Didi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moritanya'ya yapacağı ziyarete ilişkin, "Gençler için çok önemli. Biz Türkiye'den mezun olan öğrenciler için bu ziyaret çok önemli. Çok fırsat açılacak bu ziyaretten sonra. O yüzden sabırsızlıkla bekliyoruz." dedi.

- "Afrika halkları için tarihi bir ziyaret"

Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Brahim Adel, Türkiye'ye ilk kez 2012'de turist olarak geldiğini ve o ziyaretin ardından Türkiye'de okuma kararı aldığını belirtti.

Türkiye Bursları programıyla 2013'te Türkiye'de okumaya başladığını söyleyen Adel, "Türkiye'ye dair sevdiğim şeyler saymakla bitmez. Bunların başında Türk halkının misafirperverliği, kültürü, yerel müzikler, Türk dili ve edebiyatı, mutfağı geliyor. Bahsetmeyi unuttuğum çok şey var. Türkiye'yi seviyorum." dedi.

Moritanya ve bölge ülke halklarının Türkiye'yi kardeş gördüğünü ve Türkiye'ye yönelik ayrı bir sevgi duyduğunu vurgulayan Adel, "Bu ziyaret bizim için, tüm Afrika halkları için tarihi bir ziyaret olarak değerlendiriliyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin sabırsızlıkla beklendiğini söyleyen Adel, "Sayın Cumhurbaşkanı oraya gittiği zaman halkın coşkusunu ve sevincini kendi gözleriyle görecektir." ifadelerini kullandı.

- "Ticaret ve diğer alanlarda iş birliği olmasını umuyorum"

Moritanya'dan Türkiye'ye 2013'te gelen, Türkiye Burslusu olarak Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. sınıfta okuyan Kenni Konate de İstanbul'un güzelliklerine dair televizyonda izlediği programların etkisiyle Türkiye'ye gelmeyi çok istediğini anlattı.

Türkiye Burslarının sunduğu imkanlarla öğrenimini Türkiye'de sürdürmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konate, "İstanbul'u çok özlüyorum. İstanbul'dan ayrıldıktan 1-2 ay sonra oraya tekrar gitmeyi istiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moritanya'ya yapacağı ziyareti sabırsızlıkla beklediğini söyleyen Konate, "Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri çok iyi yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Moritanya ticaretle biliniyor. Türkiye'ye geldiğimde de anladım ki Türkler Moritanya ile ticaret yapmakla çok ilgileniyor. İnşallah ticaret ve başka alanlarda böyle bir iş birliği olur." diye konuştu.

- "Bu ziyareti dört gözle bekliyorduk"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi Muhammed Elmoctar Hebal, Türk tarihine duyduğu ilgi nedeniyle Türkiye'de okumayı çok istediğini ve araştırmaları sonunda Türkiye Bursları fırsatıyla karşılaştığını söyledi.

Uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moritanya ziyaretini yakından takip ettiğini vurgulayan Hebal, "Bu ziyareti dört gözle bekliyorduk. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Moritanya'ya geldiğinde orada kendisini çok seven insanlar olduğunu görecek. Bu ziyaretin ikili ilişkileri daha da pekiştireceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesinde İslam hukuku alanında yüksek lisans yapan Ahmed Salem Abeid de Cumhurbaşkanı Erdoğan için yazdığı şiiri okudu:

"Recep Tayyip Erdoğan, eşsiz şahsiyetle şimdi ve dün kurulan pusuları, kuranlara geri gönderdi

Aziz kalemiz ve karanlıkları aydınlatan ışık, Moritanya'dan size milyonlarca selamlar."

- Türkiye bursiyeri Moritanyalı öğrenciler

YTB'den edinilen bilgiye göre, 2012-2017 yılları arasında 125 Moritanyalı öğrenciye burs verildi.

Halihazırda Türkiye’de üniversite öğrenimine devam eden 114 Moritanyalı öğrencinin 54’ü Türkiye Burslarından yararlanıyor. ​

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :