Moritanya'daki anayasa değişikliği referandumu

Moritanya'daki anayasa değişikliği referandumu

Referanduma katılanların yüzde 85'i "senatonun lağvedilmesi ve bayrağın değiştirilmesi" gibi maddeleri içeren anayasa değişikliğine "evet" dedi

NOVAKŞOT (AA) - Moritanya'da önceki gün yapılan anayasa değişikliği referandumunda resmi sonuçlara göre sandıktan yüzde 85 "evet" oyu çıktığı bildirildi.

Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Abdullah Velid Esvid Ahmed, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "parlamentonun senato kanadının lağvedilmesi ile milli marş ve bayrakla ilgili maddelerde değişikliği" içeren anayasal düzenlemenin halkın yarıdan fazlasının oyunu alarak kabul edildiğini belirtti.

Bayrağın değiştirilmesine yönelik oylamaya katılımın yüzde 53,75 olduğunu kaydeden Ahmed, "Katılanların yüzde 85,61'i 'evet', yüzde 9,99'u 'hayır', yüzde 4,4'ü ise 'çekimser' oy kullandı." dedi.

Ahmed, "senatonun lağvedilmesini içeren anayasa değişikliği teklifinin de yüzde 85,67 ile kabul edildiğini" aktardı.

Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı ayrıca referandum süresince sergilediği medeni ve olgun duruşları dolayısıyla Moritanya halkına teşekkür etti.

Ülkede bir süredir tartışmalara neden olan "anayasa değişikliği referandumu" 5 Ağustos Cumartesi günü yapılmıştı.

Moritanya yasalarına göre anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi için referandumda yüzde 50+1 oranının sağlanması yeterli oluyor.

Hükümetin geçen yıl eylül ayında düzenlediği Ulusal Diyalog Konferansı sonuçlarının uygulanmasını içeren anayasa değişikliği, mart ayında Moritanya Senatosunda yapılan oylamada 20 "evet" oyuna karşı, 33 "hayır" oyu ile reddedilmiş, bunun üzerine Devlet Başkanı Muhammed Veled Abdulaziz, halk oylamasına gitme kararı almıştı.

Anayasal düzenlemede, parlamentonun senato kanadının kaldırılması ile milli marş ve bayrakla ilgili maddelerde değişiklikleri içeriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :