Moritanya-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu

Moritanya-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci:- "Moritanya birçok sektörde yatırım potansiyeli yüksek olan bir ülke. Türkiye büyük tecrübeye sahip olduğu inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok alanda kardeş ülke Moritanya ile iş birliği yapmaya hazır"- Moritanya S

NOVAKŞOT (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali ziyareti kapsamında başkent Novakşot’ta "Moritanya-Türkiye Ekonomi ve İş Forumu" başladı.

Forumun açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Moritanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı Naha Bint Hamdi Velid Meknes, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı M. Mehmet Büyükekşi, Moritanya Ulusal İşverenler Odası Başkanı Zeynel Abidin Şeyh Ahmed ile çok sayıda Türk ve Moritanyalı iş insanı katıldı.

Bakan Tüfenkci, forumun açılışında yaptığı konuşmada, “Moritanya birçok sektörde yatırım potansiyeli yüksek olan bir ülke. Türkiye büyük tecrübeye sahip olduğu inşaat ve turizm başta olmak üzere birçok alanda kardeş ülke Moritanya ile iş birliği yapmaya hazır. Yatırımların sağlıklı bir şekilde yapılması için iki ülke yetkilileri üzerine düşeni yapmalı ve karşılıklı olarak işleri kolaylaştırmalıyız." dedi.

Yaklaşık 50 Türk firmasının Moritanya’da balıkçılık yaptığını hatırlatan Tüfenkci, “Moritanya’nın bereketli denizlerinde sadece balık avlamak değil, su ürünlerine ilişkin farklı alanlara da yatırım yapmamız lazım. Biz ülke olarak Türk girişimcileri destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.

- "Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz"

Açılışta konuşan Moritanyalı Bakan Meknes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Moritanya’ya yaptığı ziyareti tarihi olarak nitelendirerek, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandıracağını belirtti.

Meknes, “Stratejik öneme sahip Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Moritanya Afrika’ya açılmak isteyen taraflar için stratejik bir bölgede yer alıyor. Moritanya özellikle uzun bir sahile sahip olduğu için turizm ve balıkçılık ile birlikte birçok alanda yatırım fırsatına sahip.” diye konuştu.

- “Moritanya ile görüşmeler 2013 yılından bu yana devam ediyor”

TİM Başkanı Büyükekşi ise açılışta yaptığı konuşmada, forumu düzenleyen taraflardan Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) başta olmak üzere ülke olarak 2013 yılından bu yana Moritanya ile siyasi ve ticari istişareleri devam ettirdiklerini kaydetti.

Büyükekşi, “Moritanya ile işbirliği noktasında yaptığımız istişareler sonucunda Türk özel sektörünün kalıcı işler yapmak istediği ortaya çıktı. İkili işbirliği çalışmalarını desteklemek için ekonomi bakanlığımız eşliğinde iş konseyleri düzenledik. Türkiye olarak kazan kazan yaklaşımı ile başta demir çelik sanayi olmak üzere Moritanya’nın mallarını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Moritanya ile yatırım ve yatırımların korunması alanlarını kapsayan serbest ticaret anlaşması imzalanmasını önemli görüyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Moritanya ile tarihi birlikteliği olduğunu hatırlatan Büyükekşi, Moritanya’nın 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’ye verdiği desteği unutmayacaklarını kaydetti.

Forumun açılış konuşmalarının ardında, TİM Başkanı M. Mehmet Büyükekşi ve Moritanya İşverenler Odası Başkanı Zeynel Abidin Şeyh Ahmed arasında ikili işbirliği mutabakat zaptı imzalandı.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı, DEİK, Moritanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanlığı ve Moritanya Ulusal İşverenler Odası ortaklığıyla düzenlenen forum, gün boyunca devam edecek. Forumda, iki ülke iş insanları karşılıklı yatırım fırsatlarını değerlendirme fırsatı bulacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :