Morales’ten Kirchner, Roussef ve Lula da Silva’ya destek

Morales’ten Kirchner, Roussef ve Lula da Silva’ya destek

Bolivya lideri Evo Morales, Cristina Fernandez de Kirchner, Dilma Rousseff ve Lula da Silva ile dayanışma mesajı verdi

BUENOS AİRES (AA) – Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, medya ve yargının saldırısı altında olduğu gerekçesiyle eski Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve eski Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya destek verdi.

Bolivya'nın resmi haber ajansı ABI'de yayınlanan habere göre Morales, Latin Amerika ülkelerinde ABD tarafından sağa dönük yargı ve meclis darbesi metotlarına başvurulduğunu söyledi.

Morales, Brezilya’da Lula da Silva ve Rousseff’e Arjantin’de de Kirchner’e yönelik aynı planın uygulandığını söyledi.

Bölge ülkelerindeki orduların daha önce olduğu gibi darbe konusunda ABD’ye destek vermediklerini vurgulayan Bolivya lideri, ABD’nin medya kampanyaları, meclis ve yargı darbeleriyle hükümetleri zayıflatmaya çalıştığını belirtti.

Morales, Latin Amerika'da demokratik devrimlerle yönetime gelen hükümet ve devlet başkanlarının durdurulamayacağını söyledi.

- Kirchner, Rousseff ve Lula da Silva yargı karşısında

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'in 2003-2010 arasında devlete ait petrol şirketi Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Arjantin eski Devlet Başkanı Kirchner hakkında da devlet başkanı olduğu dönemde yakın ilişkileri olan bir işadamının ifadeleri gerekçe gösterilerek kara para aklama suçlamasıyla soruşturma açılmıştı.

Ayrıca Kirchner’in 13 Nisan’da, devlet başkanlığı döneminde Arjantin Merkez Bankasının 15 milyar dolar tutarındaki vadeli sözleşmeleri düşük fiyatlarla sattığı iddiaları nedeniyle ifade vermesi öngörülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :