Moody's'ten Portekiz ekonomisine uyarı

Moody's'ten Portekiz ekonomisine uyarı

NEW YORK (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruşu Moody's, Portekiz'in yüksek borç yükünün ekonomik büyümeyi baskı altında tutabileceği uyarısında...

NEW YORK (AA) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruşu Moody's, Portekiz'in yüksek borç yükünün ekonomik büyümeyi baskı altında tutabileceği uyarısında bulundu.

Moody's'in hazırladığı "Portekiz'in Yıllık Kredi Analizi" raporunda, ülkenin kamu ve özel sektöründeki yüksek borç yükünün ekonomik büyümesi ve kredi derecelendirmesi üzerinde baskı oluşturacağı belirtildi.

Portekiz'in yüksek kamu borcunun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 129 olduğuna dikkat çekilen raporda, bu oranın gelecek yıllarda düşmesinin yavaş olacağının ve 2019'un sonunda oranın yüzde 120'nin üzerinde kalmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Raporda, Portekiz'in bütçe açığının bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 3 olacağının tahmin edildiği bilgisi paylaşılırken, bunun hükümetin hedefi olan yüzde 2,2'lik oranın üzerinde olduğuna işaret edildi.

Portekiz devletinin çeşitli bankalara sermaye sağlamasının bütçe performansını geçmiş yılllarda olumsuz etkilediğinin hatırlatıldığı raporda, hükümetin devlet bankalarına sermaye sağlamasının bu yıl da muhtemel olduğu bildirildi.

Raporda, Portekiz'in bankacılık sektöründeki kalıcı zayıflığın ülkenin kredi derecelendirmesi üzerinde risk oluşturduğunun altı çizilirken, kamu sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin mali risklerinin tam olarak ortadan kalkmadığı ve bu firmaların bütçe açığının bulunduğu kaydedildi.

Moody's Kıdemli Başkan Yardımcısı Kathrin Muehlbronner, raporda, Portekiz ekonomisindeki büyümenin planlanan mali düzenleme ve yüksek kamu borcuna yardımcı olmayacağını ifade ederek, "Geçen yıllarda uygulanan yapısal reformlara rağmen, ılımlı büyüme performansı daha güçlü ve dirençli bir ekonomiye neden olmuyor" dedi.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :