Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi

Ekonomi Bakanı Zeybekci: - "Bu ekonomik performansları gösteren Türkiye'nin, 'dış finansman imkanlarından yararlanmasıyla ilgili risk var veya bununla ilgili sıkıntı olabilir' diye bir iddia ortaya sürmüş olmak bence en hafif tabiriyle ciddiyetsizliktir"-

DENİZLİ (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu revize etmesine ilişkin, "Bu ekonomik performansları gösteren Türkiye'nin, 'dış finansman imkanlarından yararlanmasıyla ilgili risk var veya bununla ilgili sıkıntı olabilir' diye bir iddia ortaya sürmüş olmak bence en hafif tabiriyle ciddiyetsizliktir." açıklamasında bulundu.

Zeybekci, Denizli Polisevinde sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve iş adamları ile istişare toplantısının ardından, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu "Baa3"ten "Ba1"e çekmesi ve not görünümünü durağan olarak belirlemesiyle ilgili basın mensuplarına değerlendirmede bulundu.

Moody's'in gerekçe olarak Türkiye'nin dış finansmana bağımlılığındaki artan riskler, büyüme ve kurumsal güçleri destekleyici nitelikteki gelişmelerin yeterli olmadığı yönündeki değerlendirmeyi gösterdiğini anımsatan Zeybekci, şunları söyledi:

"Gerekçelere baktığımız zaman da biz bunların Türk ekonomisinin gerçekleri ile bağdaşmadığını görüyoruz, Türkiye'nin performansı ile bağdaşmadığını görüyoruz. Türkiye'nin hele hele son 15 Temmuz Türk demokrasi zaferi, devriminden sonra gösterdiği ekonomik anlamdaki dayanıklılık testlerinde sağlamış olduğu başarılara da son derece aykırı olduğunu görüyoruz. Bunlar öyle bir dayanıklılık testleri ki Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk Lirası'nın dolara karşı göstermiş olduğu dayanıklılık performansı, Türkiye'deki faizlerin 8,55'ten 9,40'a çıkıp şimdi 8,50 hatta şimdi biraz altını zorladığı bir ortam, Türkiye'nin bankacılık sistemindeki görmüş olduğumuz dayanıklılık, son dönemde ağustos ayı dahil olmak üzere Türkiye'deki bütçe açığındaki gelişmeler ve değerlendirmeler, hakikaten başarı."

Cari açıkla ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını da ifade eden Bakan Zeybekci, "Ağustos ayı itibarıyla tekrar dış ticaret açığımızdaki son derece olumlu gelişmeler, istihdam sayılarına baktığımız zaman Türkiye'nin bu alandaki önemli gelişmeleri, yine eylül ayı itibarıyla dört gün eksik çalışma gününe göre şu an itibarıyla ihracattaki reel anlamdaki artışlar, bütün bunlara baktığımız zaman açıklanan Moody's kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili açıklamış olduğu not, gerçekleri yansıtmıyor." dedi.

-"Bu, Türkiye'yi iyi değerlendirememiş olmak demektir"

Zeybekci, Türkiye'nin dış borçlarındaki, dış borçlara bağımlılığı ile ilgili yaşanan ya da ortaya çıkabilecek risklerden bahsedildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Tam tersini söylüyorum. Dünyada şu anda finansmanın bu kadar bol olduğu, faizlerin eksi olduğu ve Avrupa Birliği Merkez Bankasının parasal genişlemeye devam ettiği, sadece Avrupa'daki kaynak ve imkanlara baktığımız zaman 6-7 trilyon dolar civarında bir parasal likiditenin şu anda değerlendirilemediği bir ortamda, bu ekonomik performansları gösteren Türkiye'nin, 'dış finansman imkanlarından yararlanmasıyla ilgili risk var veya bununla ilgili sıkıntı olabilir' diye bir iddia ortaya sürmüş olmak bence en hafif tabiriyle ciddiyetsizliktir. Bu, Türkiye'yi iyi değerlendirememiş olmak demektir veyahut Türkiye'nin yaşamış olduğu bu ekonomi coğrafyasında, bu finans piyasaları coğrafyasında Türkiye'nin imkanları, kaynakları ve gücü, artı bu coğrafyadaki Türkiye'nin elde edebileceği, bu piyasadan elde edebileceği kaynak ve imkanları iyi değerlendirememiş olmak gibi, en azından böyle değerlendirmek istiyorum."

Moddy's'in Türkiye'nin büyümesiyle ilgili risk değerlendirmesine değinen Zeybekci, "Yani Türkiye'nin kalkınması, büyümesi ile ilgili negatif anlamda bir risk algısı sebebiyle Moody's diğer değerlendirmesini yapmıştır. Hangi ülkeye yapmıştır bunu? 27 çeyrektir ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüyen bir Türkiye'ye yapmıştır. 2016 yılı ilk yarısında da yüzde 3,9 büyüyen Türkiye'ye yapmıştır. Geçtiğimiz hafta OECD ve IMF'nin, Dünya Bankasının yapmış olduğu revizelerde dünyadaki tüm büyüme oranlarını aşağı yönde revize ederken Türkiye'nin büyüme oranını aşağı yönde revize etmemiştir. Böyle bir ülkeye böyle bir değerlendirme yapılmıştır." diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin 2016 yılında büyüme beklentisi bulunan nadir ülkelerden biri olduğuna vurgu yaparak, "Artı, 2009'dan itibaren bugüne kadar da dünyada istihdamla ilgili son derece olumsuz gelişmeler yaşanırken, AB'de 4 milyon civarında sadece istihdamda eksi rakama ulaşılmışken, Türkiye 7 milyon vatandaşını iş sahibi yaptı. Böyle bir Türkiye'ye böyle bir şey söylemek, yani büyüme ile ilgili beklentilerde, gelecek hedeflerinde biraz sapmanın öngörülmüş olması veya böyle bir risk öngörülmesi son derece yanlıştır." ifadesini kullandı.

-"Piyasa, Türkiye ekonomisine güvenmeye devam edecek"

Bakan Zeybekci, Moody's veya kredi derecelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirmelerin Türk ekonomisi üzerinde bir olumsuz etki oluşturmayacağına dikkati çekti.

Negatif beklenti nedeniyle rant devşirmek isteyenlerin çıkabileceğini söyleyen Zeybekci, vatandaşlardan sakin olmalarını, oyuna gelmemelerini ve Türkiye'ye inanan, güvenen piyasalardaki bütün aktörlerden de buna devam etmelerini istedi.

Zeybekci, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD'de olduklarını hatırlatarak, "Türkiye'nin ekonomik performansını ve ekonomik beklentisini anlattık. Türkiye'nin Varlık ve Yatırım Fonu'nu anlattık. Yeni ihracat desteklerini anlattık. Bununla ilgili sonuçları önümüzdeki günlerde alacağız." sözlerine yer verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :