"Moody's kararının etkisinin sınırlı kalması bekleniyor"

"Moody's kararının etkisinin sınırlı kalması bekleniyor"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen:-"Moody's'in Türkiye ile ilgili olumsuz not kararı piyasalarda ilk etapta bir şok etkisi yaratsa da önümüzdeki günlerde bu dalga boyunun düşeceğini düşünüyoruz"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Moody's'in not kararının piyasadaki etkisinin sınırlı kalmasının beklendiğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentileri değerlendiren Çekçen, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Cuma günü Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi sonrası TL varlıklarının yeni haftaya satışla başladığını bildirdi. 3,0000 kritik direncini test eden Dolar/TL'nin tekrardan 2,98'li seviyelere kadar gevşediğini dile getiren Çekçen, şunları kaydetti:

"Moody's'in not kararını kurum olarak rasyonellikten uzak subjektif bir karar olarak değerlendiriyoruz. Zira aynı kurum geçtiğimiz hafta, darbe girişimi sonrasında Türk ekonomisindeki ivme kaybının hızla toparlandığı yönünde bir açıklamada bulunmuştu. Bu açıklamanın üzerinden birkaç gün geçmeden Türkiye ile ilgili olumsuz not kararı piyasalarda ilk etapta bir şok etkisi yaratsa da önümüzdeki günlerde bu dalga boyunun düşeceğini düşünüyoruz.

Küresel fonlar açısından kredi derecelendirme kuruluşlarının not açıklamaları bir pusula görevi niteliğinde. İlk kaygı da bundan dolayı ortaya çıkıyor. 3 büyük kredi kuruluşunun 2'sinin Türkiye'yi yatırım yapılamaz seviyede tutması, büyük küresel fonların Türk tahvillerine olan talebinin azalmasına yol açabilir. Bu TL varlıkları üzerinde baskı yaratabilir."

Çekçen, bu hafta yurt dışına bakıldığında belli başlı ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları ile ABD tarafında Tüketici Güven Endeksi, 2. Çeyrek Büyüme verisi ve Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksi (PCE Enflasyon) gibi önemli verilerin takip edileceğini belirtti.

"Fed'in aralık ayında faiz artırım ihtimalinin ne kadar kuvvetli olabileceğini bu verilere bağlı olarak görebiliriz" diyen Çekçen, aynı zamanda 26-28 Eylül tarihleri arasında Cezayir'de gerçekleşecek Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısından çıkacak kararların önemli olacağını ifade etti. Son gelişmelere bakıldığında OPEC'in üretimi dondurma yönünde bir karara imza atmasının beklenmediğini kaydeden Çekçen, ancak Suudi Arabistan ve İran'ın tutumlarının ve açıklamalarının petrol tarafında sert hareketlere sebep olabileceğine dikkati çekti.


-Gelişen piyasalar haftaya satıcılı başladı


Çekçen, küresel piyasalarda Fed iyimserliğine rağmen tüm gelişen ülke para birimlerinin yeni haftaya satıcılı başladığını bildirdi. Çekçen, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda TL dolara karşı yüzde 0,69 kayıpla işlem görürken, Malezya Ringgit'i yüzde 0,54 kayıpla işlem görüyor. Yani aşırı bir negatif ayrışma görmüyoruz ancak görme olasılığımız var. Piyasa fiyatlamalarına baktığımızda Dolar/TL'de 3,0000 direnci ön plana çıkıyor. Bu seviyenin aşılması, 3,0250-3,0400 seviyelerine doğru bir hareketi beraberinde getirebilir. Artık Dolar/TL açısından 2,9600-2,9700 önemli destek bölgeleri olarak izlenebilir ve geri çekilme görülse de bu seviyelerden alımlar gelebilir. BIST100 tarafında ise Moody's etkisinin daha fazla hissedilmesi mümkün. 75.000-74.000 destek bölgesi olarak çalışabilir. Bu seviyeler aşağı yönlü kırılırsa endeks tarafında yeni bir düşüş hareketi görebiliriz.

Bu hafta en az kayıpla atlatılırsa, örneğin Dolar/TL tarafında yeni bir rekor görmezsek bu durumu olumlu karşılayabiliriz. Çünkü küresel piyasalarda Fed iyimserliğinden dolayı gelişen ülke piyasaları yükselişte görülüyor ve bu da bizi olumlu etkiliyor. Dolayısıyla bu haftayı yakından takip etmekte fayda var."

Bu durumda yeni haftada gram altının ön plana çıkmasının beklenebileceğine işaret eden Çekcen, şu açıklamalarda bulundu:

"Çünkü Fed'in yavaş adımlarla faiz artırımına gideceği beklentisi doları küresel anlamda aşağı çekerken, ons altın güçlü duruşunu koruyor. İçeride Moody's etkisinden dolayı yükselen dolar/TL ile birlikte, gram altın her iki etkiden dolayı daha fazla yükseliyor. Bu sebeple yeni haftanın bu noktada ürünü olabilir ve ara ara tepe denemeleri görebiliriz. Teknik olarak 129,00 seviyesi aşılırsa,130,00 seviyesi onun üzerinde 132,60 direnç noktası gündeme gelebilir. 126,00-125,00 önemli destek noktaları olarak takip edilebilir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :