Moldova-Türkiye İş Forumu

Moldova-Türkiye İş Forumu

Moldova Başbakanı Filip:- "İki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesi bizim için önemlidir, sadece ticaret hacmin artışı değil, aynı zamanda karşılıklı tecrübe paylaşımı iş çevrelerinin birbiriyle bilgi paylaşımı önemlidir. Bu alanda biz Türk hükümetinin

KİŞİNEV (AA) - Moldova Başbakanı Pavel Filip, Türkiye ve Moldova arasındaki iş birliğinin gelişmesinin önemli olduğunu belirterek, "Sadece ticaret hacmin artışı değil, aynı zamanda karşılıklı tecrübe paylaşımı iş çevrelerinin birbiriyle bilgi paylaşımı önemlidir. Bu alanda biz Türk hükümetinin destek ve yardımlarını biliyoruz" dedi.

Filip, Başbakan Binali Yıldırım ile katıldığı Moldova-Türkiye İş Forumu’nda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yüksek seviyede olduğunu söyledi.

Moldova ve Türkiye arasında geçen yıl imzalanan serbest ticaret anlaşması başta olmak üzere yatırımlarla ilgili diğer anlaşmaların ekonomik ilişkileri daha da ileri seviyeye taşıyacağını vurgulayan Filip, "İki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesi bizim için önemlidir. Sadece ticaret hacmin artışı değil, aynı zamanda karşılıklı tecrübe paylaşımı iş çevrelerinin birbiriyle bilgi paylaşımı önemlidir. Bu alanda biz Türk hükümetinin destek ve yardımlarını biliyoruz. Bu destekler sonucunda ekonomik durum gelişiyor ve vatandaşlarımıza önemli destek sağlanıyor.” diye konuştu.

Moldova hükümetinin yenilikçi olduğunu dile getiren Filip, şunları kaydetti:

"Şu anda Moldova’daki ekonomik durum gelişmektedir. Geçen yıl yüzde 4 ekonomik büyüme sağladık. Bu yıl için bizim tahminlerimiz daha da yüksek rakamlar olacaktır. Bunun için daha önce hiç yapılmayan çalışmalar yaptık. Yatırımları çekici hale getirmek için yeni moratoryumlar yapıldı. Sürekli iş çevrelerini denetlemelerle boğmamak için yeni kanunlar kabul edildi ve bu sayede 67 denetleme kurumundan sadece 16’sı kaldı. Sadece bu bile iş çevrelerini rahatlattı.”

“Devletin şirketleri cezalandıran ve önünü kesen değil, onları destekleyen ve arkadaşları haline gelen bir yapı olması gerekiyor.” ifadesini kullanan Filip, Moldova hükümetinin iş çevrelerini destekleyen politika izlediğini aktardı. Filip, hükümetin finansman kaynağının çok fazla olmadığını, ülkede iş yapan şirketlerden alınan vergilerden gelen gelirlerin bu kaynağı oluşturduğunu anlattı.

Filip, ülkede şirketlerin önündeki zorlukları kaldırmak için çaba sarfettiklerini vurgulayarak, “Bürokrasi iş dünyası için engel olmamalıdır. Geçen yıl yaptığımız çalışmalar sonucunda bize olan güven arttı. Moldova daha güvenli bir ülke haline geldi.” dedi.

Moldova’da 8 bin kişinin çalıştığı 7 serbest bölge bulunduğunu ve bu bölgelere toplam 300 milyon dolar yatırım yapıldığını ifade eden Filip, özellikle otomotiv sanayi alanında Türk firmalarının bu imkanı kullanmasını istediklerini söyledi. Ülkede devlet kurumları ve şirketlerin özelleştirme sürecinin sürdürüldüğünü dile getiren Filip, telekom, elektrik dağıtım alanlarında yapılacak özelleştirmelere Türk işadamlarının ilgisini beklediğini bildirdi.

Moldova’da bağımsızlığın ardından ilk önemli yatırımların Türk işadamları tarafından yapıldığını kaydeden Filip, şu anda bu yatırımların meyvesini verdiğini dile getirdi. Filip, bütün Türk işadamlarına kapılarının açık olduğunu vurgulayarak, birlikte yeni iş imkanlarının bulunabileceğini ifade etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :