Moldova Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosluğu açıldı

Moldova Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosluğu açıldı

62. Hükümetin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu:- "Moldova ile Türkiye Cumhuriyeti arasında gerçekten mükemmel iliskiler var, her düzeyde. Siyasi iliskilerimiz çok iyi. Biz Moldova'nın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü destekliyoruz, bundan sonra da destekle

ANTALYA (AA) - 62. Hükümetin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moldova ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ilişkilerin her düzeyde iyi olduğunu belirterek, "Siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Biz Moldova'nın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü destekliyoruz, bundan sonra da destekleyeceğiz" dedi.

Belek turizm merkezinde düzenlenen, Moldova Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosluğunun açılış törenine, 62. Hükümetin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığı Genel Sekreteri Anatol Vangheli, Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu ve Moldova Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosu Diyar İçkale Gültekin katıldı.

Törende konuşan Çavuşoğlu, dün Moldova Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının yıl dönümünü, milli gününü kutladığını belirterek, Moldova'nın milli gününü tebrik etti.

Çavuşoğlu, "Moldova ile Türkiye Cumhuriyeti arasında gerçekten mükemmel ilişkiler var, her düzeyde. Siyasi ilişkilerimiz çok iyi. Biz Moldova'nın sınır bütünlüğünü, toprak bütünlüğünü destekliyoruz, bundan sonra da destekleyeceğiz. Ekonomik ilişkilerimiz her geçen gün daha iyiye gidiyor" diye konuştu. 

Gagavuzya'nın Kişinev ile arasındaki bağların güçlenmesi için de Türkiye olarak katkı sağladıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye Moldova Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin önümüzdeki yıllarda çok daha iyi düzeyde olacağını belirtti. 

Çağımızda başta iş adamları olmak üzere artık diplomasinin içerisinde birçok aktör olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, fahri konsolosların da ülkeler arasındaki ilişkilere çok önemli katkılar sağladıklarını kaydetti. 

Antalya'da 40'dan fazla fahri konsolos olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, temsilcilik sayısının da her geçen gün arttığını söyledi. Türkiye olarak dünyadaki temsiliyeti artırmak istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün itibarıyla dünyada 228 temsilciliğimiz var. Bu bakımdan dünyada 6. sırada bulunuyoruz. Bu yıl sonu itibarıyla temsilcilik sayımızı 241'e çıkaracağız ve dünyada beşinci sıraya çıkacağız. Önümüzdeki yıllarda Afrika, Latin Amerika, Güneydoğu Asya, Asya Pasifik bölgesi dahil birçok yerde yeni büyükelçilikler, başkonsolosluklar açacağız. Türk bayrağını her yerde dalgalandıracağız. Aynı şekilde son yıllarda Türkiye'ye olan ilginin de arttığını görüyoruz. Bugün 266 temsilcilik var Türkiye'de, ülkelerin ve uluslararası örgütlerin temsilciliği. Bu da Türkiye'nin tüm dünyadaki itibarının ve görünürlüğünün başka bir göstergesi."

Çavuşoğlu, Moldova'dan çok sayıda turistin Antalya'ya, Türkiye'ye gelmesinden mutluluk duyduğunu ifade ederek, her Moldovalının misafiri olduğunu belirtti.

- "EXPO 2016 için kaynaklarımızı seferber edeceğiz"

Moldova'nın Ankara Büyükelçisi Bolboceanu da Türkiye ile Moldova arasında anlaşma imzaladıktan sonra karşılıklı ziyaretçi sayısının iki kat arttığına dikkati çekerek, her yıl Moldovalı turistlerin Türkiye'ye giriş yaptığını ve en çok Antalya bölgesini ziyaret ettiğini vurguladı.

Fahri konsoloslukların iki ülkenin ekonomik ilişkileri için çok önemli bir unsur olduğuna vurgu yapan Bolboceanu, "Moldova ile Türkiye arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, her ülkenin meclisinden geçtikten sonra ticaret işbirliği artacak ve yeni fırsatlar yaratacak. Antalya'nın turist potansiyelinin yanı sıra Antalya'nın sanayi ve tarımıyla da ilgileniyoruz" dedi.

Bolboceanu, büyükelçilik ve fahri konsolosluğun desteğiyle 2016 yılında düzenlenecek EXPO için tüm kaynakları seferber edeceklerini ifade ederek, EXPO'nun maskotları "Ece" ve "Efe"nin ünlü olacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Moldova Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosluğunun açılışı yapılarak, Moldova'nın bayrağı göndere çekildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı