Moğolistan parlamento seçimleri

Moğolistan parlamento seçimleri

Halk, parlamento üyelerini belirlemek için sandığa gitti

ULAN BATOR (AA) - Moğolistan'da halk parlamento seçimleri için sandık başına gitti.

Moğolistan parlamentosunun (Büyük Khural) 76 üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde, 11 siyasi parti ve 3 koalisyonu temsil eden 498 aday ve 69 bağımsız aday yarışıyor.

Ülkede yerel saatle 07.00'de başlayan oy kullanma işleminin, saat 22.00'de sona ermesi bekleniyor. Oy kullanma işleminde şu ana kadar herhangi bir düzensizliğin yaşanmadığı bildirildi.

Seçim Komisyonu yetkilileri, tüm sandıklarda farklı siyasi partileri temsilen gözlemcilerin bulunduğunu ve 50 ülkeden 430 gözlemcinin seçimleri takip ettiğini açıkladı.

Sandık çıkışı anketlerinin gece saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Tek bir kamaradan oluşan Moğolistan parlamentosunun üyelerini belirleyen seçimler 4 senede bir yapılıyor.

Moğolistan'da parlamento seçimleriyle aynı anda kırsal bölgeler yerel meclisleri ve Ulan Batur Şehir Konseyi seçimleri yapılıyor. Ulan Batur Şehir Konseyi seçiminde 276 aday 45 sandalye için yarışıyor.

Çok partili sisteme 1990 yılında geçilen Moğolistan'da, ilk demokratik seçimlerin yapıldığı 1992 yılından bu yana 6 genel seçime gidildi. Ülkede 1992 yılındaki parlamento seçimlerinde, seçmenlerin yüzde 95,6'sı sandık başına giderken, 20 yıl sonra oy verenlerin sayısı yüzde 67,24'e gerilemişti.

Bugünkü seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 1 milyon 912 bin 901. Seçime katılımın yüzde 60 civarında olması öngörülüyor.

Ülkede klasik anlamda çok partili sistemin kurulduğu 2012 yılındaki genel seçimlerde Demokrat Parti (DP) liderliğindeki Moğolistan Halkının Devrimci Partisi ve Moğolistan Ulusal Demokratik Partisi'nden oluşan Adalet Koalisyonu ile Sivil İrade ve Yeşil Parti adlı küçük partilerin yer aldığı bir koalisyon hükümeti kurulmuştu.

Koalisyon hükümeti, 5 Kasım 2014'te Başbakan Norovyn Altankhuyag'ın güvenoyu alamaması sonucu düşmüştü. Bunun üzerine, eski hükümette Kabine Sekreteri olarak görev yapan Chimed Saikhanbileg başkanlığında, parlamentodaki tüm partilerin katılımıyla geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti oluşturulmuştu.

18-35 yaş arası seçmenlerin yüzde 60'ının oy kullanmadığı, kayıtlı 1 milyon 833 bin 478 seçmenden yalnızca 1 milyon 198 bin 86'sının sandığa gittiği 2012 seçimlerinde, hem parti listesi yoluyla "nispi temsil" hem de "çoğunlukçu sistem" birlikte uygulanmıştı.

Anayasa Mahkemesi, 21 Nisan 2016'da, parlamentodaki 76 sandalyenin 28'ini belirleyen parti listelerinin kullanılmasını, vatandaşların kendi temsilcilerini doğrudan seçme hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkemenin kararını benimseyen parlamento, 5 Mayıs'ta seçim kanununda sistemi tamamen çoğunlukçu sisteme dönüştüren bir değişikliğe gitmişti.

Ülkede daha önce elle sayılan oylar, 2012 seçimlerde elektronik oylama makineleri kullanılarak sayılmaya başlanmıştı. Muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen bu seçimlerde oylar "kara kutu" adı verilen makinelerle sayılacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :