Mogherini, Batı Balkan liderleriyle görüştü

Mogherini, Batı Balkan liderleriyle görüştü

Brüksel'de Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk ve Makedonya'dan liderlerin katıldığı görüşmede Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle bölgenin AB'ye üyelik perspektifi ele alındı- Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic:- "Terörizm kü

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle bir araya geldi.

Mogherini'nin ev sahipliğindeki çalışma toplantısına Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Karadağ Başbakanı Dusko Markovic, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Kosova Başbakanı İsa Mustafa, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Makedonya'da yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev katıldı.

Toplantının ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisinin (EEAS) internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, görüşmede Batı Balkan ülkelerinin liderleriyle bölgenin AB üyelik perspektifi ele alındı.

Tarafların AB'ye entegrasyon sürecine tam bağlılıklarını bildirdiğini aktaran Mogherini, iş birliğinin güçlendirilmesi ve bölge halklarının yaşamları için somut sonuçlar alınması konusunda liderlerin kararlı olduklarını belirtti.

Liderler karşılıklı saygı ve iş birliği yoluyla iyi komşuluk ilişkilerine olan bağlılıklarına vurgu yaptı. Mogherini ise vatandaşların beklentilerini karşılamak ve AB geleceğine yakınlaşmak için gerekli çalışmaları hızlandırmaları konusunda liderlere çağrıda bulundu.

- Vucic'ten "Haradinaj" açıklaması

Görüşmenin ardından ülke basınına açıklama yapan Sırbistan Başbakanı Vucic, ülkesinin bugüne kadar olduğu gibi dengeli davranmaya devam etmesi, barış ve istikrarını koruması, AB yolunda ilerleme konusunda ne kadar kararlı olduğunu göstermesi gerektiğini anlattı.

Kosova'da 11 Haziran'da yapılacak erken genel seçimi de değerlendiren Vucic, Kosova Kurtuluş Ordusunun (UÇK) eski komutanlarından ve Kosova'nın eski başbakanlarından Ramush Haradinaj'ın seçimi kazanması durumunda, "zorluklar yaratacak bir başbakan" olacağını savundu.

- "Batı Balkanlar, Avrupa'daki barışın ve istikrarın anahtarıdır"

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic de toplantıya ilişkin açıklamasında, Mogherini'nin görüşmede Batı Balkanlar'da güvenlik ve radikalizme vurgu yaptığını aktararak, "Batı Balkanlar, Avrupa'daki barışın ve istikrarın anahtarıdır." dedi.

Mogherini'nin AB üyeliği yolunda kendilerine yardım edeceğini söyleyen Zvizdic, "Mogherini'nin Bosna Hersek'in aday ülke statüsü alması için elinden geleni yapacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

Zvizdic, barış ve huzurun bilhassa Bosna Hersek için büyük önemi olduğuna değinerek, "Terörizm küresel bir tehdit haline geldi. Terörizmle mücadelede ciddi mesafeler katettik. Barış ve istikrar bizim için önemli zira bunlar olmadan Bosna Hersek'in ilerlemesi de söz konusu olamaz." diye konuştu.

Kosova Başbakanı Mustafa ise gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıda AB ile iş birliğini ele aldıklarını duyurdu. İsa Mustafa, Kosova'nın AB perspektifine bağlı kaldığını ve seçim sürecine girilmesine rağmen kendilerini AB'ye götüren yolu izlemeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Batı Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ve bölgesel iş birliğine bağlılıklarını sürdüreceklerine dikkati çeken Mustafa, Kosova vatandaşlarına vize serbestliği sağlanması ve varılan anlaşmaların uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :