"Modernleşme, Protestanlaşma ve Selefilik" sempozyumu başladı

"Modernleşme, Protestanlaşma ve Selefilik" sempozyumu başladı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR) tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan Modernleşme,...

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSAR) tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan Modernleşme, Protestanlaşma ve Selefilik Sempozyumu başladı.

Üsküdar'da bulunan İslam Araştırmaları Merkezi'nde (İSAM) gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan İÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı ve İSAR Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mürteza Bedir, yaklaşık üç yıldır böyle bir etkinlik yapmayı planladıklarını söyledi.

Sempozyumun konusunu oluşturan "Modernleşme, Protestanlaşma ve Selefilik" terimlerine değinen Bedir, şöyle konuştu:

"Dünyayı, inanç, değer ve teknoloji açısından radikal bir biçimde dönüştürmüş olan bu modernleşme olgusu, önce Hristiyanlıkta sonra Yahudilikte ve 19. yüzyılda İslam ve diğer dinlerde etkisini çok derinden hissettiren bir değişime yol açtı. Protestanlaşmaya gelince, modernleşmenin herhalde bir din üzerindeki dönüştürücü etkisini en somut olarak gördüğümüz olgudan bahsediyoruz. Zaten batı Avrupa modernleşmeye protestanlaşmayı birbirine koşut gören birinin diğerini ilzam ettiği bir olgu olarak anlamıştı. Bunun diğer din mensuplarınca da eninde sonunda benimseneceğine dair beklenti hala güçlü bir biçimde dillendirmektedir."

Selefilik düşüncesinin modernleşmeyle beraber ortaya çıktığına dikkati çenen Bedir, "Selefilik, 'saf İslam' inancını hakim kılmak için ortaya çıktı.18. yüzyılda temelleri atılan, 20. yüzyılın başlarında Müslüman elitler arasında etkisini yaygın bir biçimde göstermeye başlayan 'saf İslam'a dönüş anlayışı yani Kuran ve sünnete dönüş çağrıları ilk olarak Kur'an ayetlerinin kendisine ve hadis metinlerine dönerek İslam'ı okumak olarak ortaya çıktı. Modernleşmenin kolektif bir proje olarak İslam dünyasında etkilerini siyasi, hukuki, eğitim ve benzeri alanlarda arttırdığı bir dönemde dini yorum anlayışı olarak Kur'an'a ve sünnete dönüş çağrılarının da eş zamanlı olarak zemin bulmaya ve etkisini göstermeye başladığını görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ise sempozyumun güncel tartışmalara katkı sunması için yapıldığını ve atölye çalışmalarında ortaya çıkan ürünleri kitaplaştıracaklarını söyledi.

Sempozyum, konusunda uzmanların tartışıcağı 8 oturumla 24 Eylül'e kadar devam edecek.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :