‘Modern Pentatlon Federasyon Tarihinde BİR BAŞARI HİKAYESİ’

‘Modern Pentatlon Federasyon Tarihinde BİR BAŞARI HİKAYESİ’

Modern Pentatlon Federasyon tarihine baktığımızda; Modern Pentatlon 5 ayrı oyuna dayanan çoklu disiplinden oluşur. Bunlar; Atıcılık, Eskrim, Yüzme, Binicilik ve Atletizmdir. Modern Pentatlon yüksek seviyede sabır, fiziksel sağlamlık ve zaman gerektirir

‘Modern Pentatlon Federasyon Tarihinde BİR BAŞARI HİKAYESİ’

 

ram5555.jpg

17 Temmuz 2017 tarihinde demokratik bir şekilde seçim yapılarak federasyon başkanı seçilen Ramazan Arslantaş ve ekibi görevi teslim alarak iş başı yaptılar.  Dünyanın en elit, Olimpiyatların en önemli sporu olan Modern Pentatlon (yüzme, eskrim, binicilik, atletizm ve atıcılık) bir çok branşlarda söz sahibidir.


Ramazan Arslantaş ve yönetim kurulu, Devletine ve Milletine sadık,  uzun yıllarca yapılamamış, önem verilmemiş organizasyonlar yapılarak camiada olumsuzluklar ortadan kaldırılmıştır.  Spor camiasında tam bir aile olmayı başarmışlardır. Akabinde uluslar arası arenada önemli başarılara imzalar atılmaya başlanmıştır. Ne var ki tüm bu başarılar birçok zorluklar içinde mucize olacak şekilde icra edilmiştir.

Modern Pentatlon Federasyon tarihine baktığımızda; Modern Pentatlon 5 ayrı oyuna dayanan çoklu disiplinden oluşur. Bunlar, Atıcılık, Eskrim, Yüzme, Binicilik ve Atletizmdir. Modern Pentatlon yüksek seviyede sabır, fiziksel sağlamlık ve zaman gerektirir.

Modern olmadan önce pentatlon, klasik Olimpiyat oyunlarının zirvesinde yer alırdı. O zaman ki beş oyun; disk, cirit, koşu, yüksek atlama ve güreşti. Bir kralın ulağının düşman topraklarını geçerken gösterdiği becerileri ve dayanıklılığı simgeleyen oyunlardan oluşan bu oyunu, Baron Pierre de Courbertin daha farklı 5 oyunla güncelleştirmiştir. Bu oyun yeni haliyle ilk defa 1912 Stockholm Oyunlarında oynanmıştır. Günümüzde,  oyun Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından farklı istekleri karşılamak üzere ve televizyonlarda daha izlenebilir olması için daha az karmaşık ve daha çekici bir hale getirilmiştir. Bir günlük yeni format benimsenmiştir. Genel kurallar üst seviyede ve uluslararası oyunlarda uygulanmaktadır. Yerel oyunlarda, genç ve çocuk oyunlarında kurallar farklılık gösterebilmektedir. Modern Pentatlonun geçmişi Antik Olimpiyat Oyunlarına kadar gitmektedir. Antik Yunan’da spor müsabakaları en fazla heyecan ve ilgi uyandıran gösterilerin başında geliyordu. Antik Yunan oyunlarında, pentatlon en iyi ve en donanımlı sporcuları ortaya çıkaran yarışmaydı. Ancak pek az sayıda sporcu, şiddetli bir rekabetin hüküm sürdüğü yarış Arenasında ayakta kalma yeterliliği gösterebiliyordu. Yunan Filozofu Aristoteles, bunu; ”Onlar en mükemmel sporculardır, çünkü onların bedenlerinde güç ve hız güzel bir uyumla bütünleşmiştir.” diyerek ortaya koymuştur. Antik Pentatlon stadyum etrafında; Koşu, Atlama, Disk atma, Gülle atma ve Güreş olarak yapılmış ve ilk defa Ispartalılar tarafından askerlerini eğitmek amacı ile MÖ 708 yıllarındaki olimpiyatlarda tanıtılmıştır. Her dört yılda bir yaz mevsimi boyunca binlerce Antik Yunanlı, Akdeniz’in dört bir yanından gelerek zaferlerinin büyüsüne kapılan binlerce seyirciyi Arena’ya çekmeyi başarırdı. Antik kalıntılar Rodoslu Leonidas gibi peş peşe dört defa tüm olimpik atletizm müsabakalarını kazanmış olmakla ünlü efsanevi şampiyonların hikâyelerine tanıklık ediyor. Yine antik kaynaklardan öğrendiğimize göre antik pentatlon dalında ilk rekortmen Ispartalı Limpis’tir.

Modern Pentatlonun Olimpiyatlara ilk girişi Baron Coubert’in sayesindedir. Kendisi aynı zamanda Modern Olimpiyatların kurucularından olduğundan hemen hemen bütün sporların içine alındığı ve en sağlam sporcunun tespit edileceği bir spor dalının da Olimpiyatlarda yer almasını arzulamıştır. Temel olarak da; Hedef vurma, İkili çarpışma, Binicilik ve Atletizm dallarını düşünmüştür. Bu amaçla, bunların hepsini bir arada kaynaştırmak için de ”Napolyon’un özel habercisi olan bir teğmenin, mesajını ulaştırmak için düşman hatlarından geçişini” anlatan Avrupa kökenli destansı bir hikâyeden hareket etmiştir. Bu destanda, haberci teğmen, düşman hatlarından geçerken bindiği atının devrilmesi üzerine önce tabancası, sonra da kılıcı ile kendisini savunur ve düşmandan kurtulur. Ardından yüzerek nehri geçer ve verilmesi gereken mesajı yaya olarak (koşarak) yerine ulaştırır. Özellikle askeri kuruluşların bu yeni spora cesaret, koordinasyon, fiziki güç, disiplin ve değişen şartlara çabuk uyum sağlama gerektirmesinden dolayı sempatiyle yaklaşmalarına yol açmıştır.

Antik şeklinden farklı olan ”Modern Pentatlon” adıyla, 1912’de Stockholm’de yapılan olimpiyatlarda Tabanca Atışı, Eskrim, Yüzme, Binicilik ve Koşu olarak ilk kez uygulanmıştır.

ram1.jpg

Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu, 16.05.2001 ve MDK 112 Sayılı Bakanlık Makamının onayı ile kurulmuş olup, 3289 Sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek-9 uncu maddesi hükmü gereğince Başbakanlık Makamının 22.05.2006 tarihli ve 185 sayılı olurları ile idari ve mali yönden özerklik verilmiştir.