Modern Haller geliyor  Pilot hal Konya’ya yapılmalı

Modern Haller geliyor Pilot hal Konya’ya yapılmalı

Bakan Berat Albayrak’ın yeni hal yasası açıklaması sonrasında gündemi Memleket’e değerlendiren Adnan Menderes Toptancı Sebze Hali Başkanı Adnan Pirinç, pilot halin Konya’ya yapılması gerektiğini söyledi.

Bakan Berat Albayrak’ın İstanbul'daki 'Hedef 2023 Türkiye' zirvesinde ‘Komisyoncuların aradan kalması için meclise yasa tekliğinde bulunulması” konuşmasından sonra Adnan Menderes Toptancı Sebze Hali Başkanı Adnan Pirinç, yeni halin nasıl olması gerektiğini ve pilot halin Konya’ya yapılması gerektiğinin altını çizdi. Adnan Menderes Toptancı Sebze Hali Başkanı Adnan Pirinç, Bakan Berat Albayrak’ın ‘Hal Yasası’ açıklamasından sonra durum Memleket’e değerlendirdi. Başkan Pirinç komisyoncuların fiilen aradan çekildiğini dile getirerek, “Bakan Berat Albayrak, ‘Hal Yasası’nı gündeme getirerek önemli bir noktayı açıklığa kavuşturdu. Yeni hal yasası zaten arada olmayan komisyonculuğu ortadan kaldırıyor. Böylelikle komisyonculuğun aradan çekilmesi resmi hale gelerek tarih oluyor. Buradaki asıl mesele yeni yasayla birlikte hallerin nasıl yapılacağı ve günümüz şartlarına uygun olması gündeme geliyor”

modern-haller-geliyor--(3).jpg

‘PİLOT HAL’ KONYA’YA YAPILSIN

Başkan Adnan Pirinç, Berat Albayrak’ın yeni hal yasasını açıklamasıyla birlikte sebze hallerinin nasıl olacağı konusunda bilgi verdi. Günümüz şartlarında modern hallerin Büyükşehirlere yapılması planlandığını söyleyen Pirinç; “Yeni yasayla birlikte inşa edilecek sebze halleri işlev bakımında da ele alınıyor. Artık eski, sadece komisyoncuların olduğu bir hal ortadan kalkıyor. Yeni yasayla birlikte modern, sebze borsası niteliğinde, taşımacılığın son derece kolay ve her imkana sahip olduğu yeni haller planlanıyor. Bunun içinde bir pilot şehir belirleme çalışmaları başladı. Anadolu’nun tam merkezinde yer alan Konya’ya pilot sebze halinin yapılmasını istiyoruz. Konya son yıllarda kendini kanıtlayan bir şehir olarak ortaya çıktı. Hızlı trenini olması, lojistik merkezinin burada olması Pilot sebze halinin buraya yapılması için gerekli ve geçerli bir nedendir. Konya bu hali hak ediyor” dedi.

modern-haller-geliyor--(2).jpg

AVRUPA’DAKİ HALLER ÖRNEK ALINMALI

Başkan Adnan Pirinç, yeni kurulacak sebze meyve hallerinin son derece modern ve her bakımdan ulaşımı kolay olması gerektiğini vurguladı. Avrupa’daki Barcelona, Paris, Madrid, Hamburg  gibi şehirlerdeki halleri örnek gösteren Pirinç, Türkiye’de yapılacak hallerin de bu kapasitede olması gerektiğinin altını çizdi. Ulaşımın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Pirinç, “Konya başta olmak üzere büyükşehirlere yapılacak haller, şehir için gıda borsası niteliğinde olması gerekiyor. Yeni haller son derece modern, ulaşımı kolay, buzhaneli, lojistik imkanı geniş tasarlanmalı. Konya’da da bunun böyle olması için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

OLUMSUZ HAVA DAĞILIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'daki 'Hedef 2023 Türkiye' zirvesinde konuştu. "Ekonomimizi adım adım kurtaracağız" diyen Albayrak, enflasyon, kur ve faiz açısından kötü bir dönemin geride kaldığını söyledi. Albayrak meclisten çıkacak ‘Hal Yasası’ ile de komisyoncuların aradan kalkacağını dile getirdi. Ekonomide olumsuz hava hızla dağılıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı temmuzda yüzde 70'lere çıktı. Ekim ayındaki bu süreç tüm alanlardaki pozitifleşmelerle birlikte yıl sonu hedeflerimiz adım adım gerçekleşecek. Dengelenme süreci arzu ettiğimiz seviyede devam ediyor. Kötü bir dönemi geride bıraktık. Çok daha küresel zorlukların beklendiği bir döneme hızla yaklaşırken, Türkiye çok güçlü bir altyapı ve değişim süreci yaşıyor. Bunun etkilerini 2019 ve 2020 yılında çok daha güçlü bir şekilde gereceğiz. Bu yaşadıklaırmızın sonucu atılan adımların Türkiye'yi çok daha güçlü bir noktaya hazırladığını göreceğiz.

KOMİSYONCULUK TARİHE KARIŞACAK

“Hal yasası Meclis gündemine gelecek. Komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak. Yeni haller, yeni atış alanları ve üreticlerinin satış kabiliyetlerinin artırıldığını göreceğiz. Gıda ürünlerine çok daha makul oranlarla erişilmesi açısından bu önemli."