MODEL OIC 2019 başladı

MODEL OIC 2019 başladı

Dünyanın ve İslam coğrafyasının sorunları, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 56 ülkeden lise seviyesindeki öğrencilerle Türkiye'deki gençlerin bir araya geldiği "Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi"nde masaya yatırılıyor- Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 56 ülkeden lise seviyesindeki öğrencilerle Türkiye'deki gençlerin bir araya gelerek dünyanın ve İslam coğrafyasının sorunları ele aldığı "Model İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi/MODEL OIC 2019" başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu, Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı iş birliğinde düzenlenen MODEL OIC 2019 başladı. Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'ndeki zirvenin açılışı, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı İhsan Erkul, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Forumu Genel Direktörü Rasul Omarov, Beyoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Şaban Kurt ile Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Mahmut Yelek ile okul ve vakıf yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Zirveye, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 56 ülkeden lise seviyesindeki öğrencilerle Türkiye'deki Arapça ve İngilizce hazırlık sınıfı bulunan Anadolu imam hatip, uluslararası Anadolu imam hatip, Anadolu, fen, sosyal bilimler liseleri ve özel okul öğrencilerinden oluşan 224 delege katılıyor.

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 2019 yılının "Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" ilan edilmesi kapsamında "İslam Bilim Tarihi Işığında Geçmişin İhyası Geleceğin İnşası" teması ile gerçekleştirilen zirvede, öğrencilerin yabancı dil, analitik düşünme ve sorunlara çözüm üretebilme becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amaçlanıyor.

Bu yıl ikincisi düzenlenen zirveyle öğrencilerin dünyanın ve İslam coğrafyasının sorunlarına dair farkındalığını, duyarlılığını artırmak ve bu kapsamda çözüm önerisi sunmalarını sağlamak hedefleniyor.

- İslam ülkelerinin mevcut durumu ve geleceğine yönelik başlıklar ele alınacak

Zirvenin hedefleri arasında, MEB'in 2023 Eğitim Vizyonu'nda da vurgulanan, öğrencilerin yabancı dil, analitik düşünme ve sorunlara çözüm üretebilme becerilerinin geliştirilmesi de yer alıyor.

Ayrıca program, mevzuatı açısından dünyada benzerinin olmaması ve mevcut dönemde sosyokültürel etkisi bakımından da büyük önem arz ediyor.

Bu kapsamda zirvenin Danışma Kurulu'nca, İslam ülkelerinin mevcut durumu ve geleceğine yönelik alt konular belirlenerek ele alınacak.

Komitelerde belirlenen konular delegeler tarafından İngilizce ve Arapça olarak sunular halinde tartışmaya açılacak.

Bu süreçte öğrencilerce tespit edilen sorunlar gündeme getirilecek, çözüm yolları ortaya konacak ve sempozyumun sonuç bildirgesi oluşturulacak.

Zirvede, İnsan Hakları Komitesi'nde, "Müslüman kimliğinin temel değeri olarak insan hakları ihlallerine karşı mücadele", Gençlik Komitesi'nde, "Gençleri sosyal ve ekonomik gelişime daha iyi katılım fırsatları sunarak güçlendirmek", Kültürel Komite'de, "İslam Bilim Tarihine Yön Veren Bilim İnsanlarının değerlendirilmesi", Ekonomi Komitesi'nde ise "İslami finansal araçlar kullanılarak İslam İşbirliği Teşkilatı Ortak Pazarı'nın kurulmasına doğru diplomatik simülasyon" oturumları gerçekleştirilecek.

Etkinlikte 14 Nisan Pazar günü ise genel kurul oturumu yapılarak kararlar yazılacak.

Kapanış etkinliği Haliç Kongre Merkezi'nde 15 Nisan Pazartesi yapılacak zirve, İstanbul Deklarasyonu'nun okunması ile sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :