Mobil uygulamayla kişiye özel ayakkabı tabanlığı

Mobil uygulamayla kişiye özel ayakkabı tabanlığı

Makine mühendisliği bölümü öğrencisi 2 genç, hazırladıkları "Stepbit" projesi ile mobil uygulama aracılığıyla ayak fotoğraflarını inceledikleri kişiye özel tabanlık yapıyor- Sakarya Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Babacan:- "Ayak fotoğra

BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Makine mühendisliği bölümü öğrencisi 2 genç, yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisiyle geliştirdikleri "Stepbit" projesiyle kişiye özel tabanlık üretiyor.

Özellikle gün boyu ayakta durması ya da hareket etmesi gereken kişilerin ayak sağlığının korunması hedeflenen proje çerçevesinde geliştirilen mobil uygulamaya yüklenen kişinin ayak fotoğrafları, 200 noktadan incelemeye alınıyor.

Uygulamayla kilo ve boy oranları da hesaba katılarak algoritma oluşturulmasının ardından ayak tabanının topolojisi ve tabanlık oluşturuluyor. Daha sonra bu model 3 boyutlu yazıcıya aktarılarak istenen renk ve desende, ayakkabı türüne göre tabanlık üretiliyor.

- "Ayak proporsiyonunuzu tespit ediyoruz"

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Ferhat Babacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Stepbit"in hem yapay zeka hem yazılımla ortaya çıkan bir proje olduğunu söyledi.

Stepbit'in İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi'nde geliştirildiğini belirten Babacan, "Yapay zeka ve görüntü işleme teknolojisini giyilebilir sağlık teknolojilerine nasıl entegre edebileceğimizi düşündük. Bu süreçte annem, tabanları konusunda birçok rahatsızlık yaşıyordu. Buradan yola çıkarak, maliyeti düşürerek bu rahatsızlığı nasıl önleyebileceğimizi düşündük. Annemde bir problem analizi yaptım." diye konuştu.

- "Ayak fotoğraflarınızı 200 noktadan inceliyoruz"

Babacan, teknoloji kullanarak sağlıklı bir tabanlığa kolay yoldan ulaşmanın yollarını aradıklarını ve "Stepbit"i geliştirdiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bir mobil uygulama gerçekleştirdik. Bu mobil uygulamayla istediğiniz zaman, istediğiniz yerde ayak fotoğraflarınızı bize gönderiyorsunuz. Biz, 8 kişilik bir ekip sayesinde geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojisiyle ayak fotoğraflarınızı 200 noktadan inceliyoruz ve tabanınızın bir modelini oluşturuyoruz. Bu modeli 3 boyutlu yazıcıya aktararak, istediğiniz renk ve desende, istediğiniz ayakkabınıza tabanlık üretiyoruz. Ayak fotoğrafını 3 açıdan istiyoruz, önden, sağdan ve soldan. Bu açılardan ayak taban analizini yapabiliyoruz. Fotoğrafları inceliyoruz, kilo ve boy oranlarıyla bir algoritma gerçekleştiriyoruz. Bu algoritma sayesinde tabanınızın topolojisini oluşturuyoruz. Bu topolojiden de nereye daha çok ya da az bastığınızı, yani gerçek ayak proporsiyonunuzu tespit ediyoruz. Böylelikle istediğiniz ayakkabıda istediğiniz zaman rahat edebiliyorsunuz."

Tabanlıkta kadınlar, sporcular ve günlük kullanıma özel 3 model seçeneği bulunduğunu aktaran Babacan, "Üretimde Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış biyomedikal filamentler kullanıyoruz. Malzemenin oranını, sertlik derecesini, kullanım yerine ve şekline göre derecelendiriyoruz. Böylece sizin sağlığınıza zarar vermiyor. Aynı zamanda ter, koku, bakteri oluşumunu da önlüyor." ifadelerini kullandı.

- Tabanlık fiyatları 79-109 lira

Babacan, projeyi geliştirmeye devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Ayak problemlerini görüntülerden analiz edebilmeyi yazılımımıza entegre ediyoruz. Mesela topuk dikeniniz varsa bunu fotoğraftan anlayıp tabanlığı özel topuk yastıklarıyla destekliyoruz. Şu anda 79, 89, 109 lira olmak üzere 3 ayrı model fiyatı mevcut. Amacımız, bunu daha ucuza mal ederek, fiyatları daha aşağıya çekmek. Şu an Türkiye pazarında ayakkabı tabanlığı, 100-300 lira. Biz, daha az maliyete yapıyoruz. Dünya pazarında ilk hedefimiz, Avrupa. Orada tabanlık maliyetleri buradaki fiyat bandının daha da üstünde. Avrupa'nın en büyük start-up ve teknoloji fuarının yapıldığı Polonya'ya davet edildik, tek Türk girişimi olarak. Bizim için hem iş fikrimizi hem de teknolojimizi dünyaya yaymak için çok büyük bir adım olacak."

- "Üniversite hastaneleriyle iş birliği"

Türkiye'deki sayılı girişimlerden biri haline geldiklerini anlatan Babacan, "Google ve Microsoft'un desteğini aldık. Aynı zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in destekleriyle çalışmalarımızı hızlandırdık. Şu anda prototip ve test aşamalarını geçtik. Çeşitli üniversite hastaneleriyle iş birliği sağladık. Şimdi üretimi hızlandırmak ve bir an önce müşterilere ulaşmak istiyoruz." dedi.

Babacan, sürekli ayakta durması gereken meslek gruplarını hedef aldıklarını vurgulayarak, Türk Hava Yolları, Turkcell gibi firmalarla anlaşma sağladıklarını, sürekli ayakta duran, hareket eden meslek ve yaş gruplarına hitap edebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Furkan Ali Yalçın, "Sağlık alanında bir proje olmasını istedik. Son müşteriye nasıl ulaşabileceğimizi düşündük ve bu proje ortaya çıktı. Çekirdek projemiz başarıyla tamamlandı. Turkcell'den yatırım aldık ve bu şekilde projemizi geliştirmeye devam ediyoruz." bilgilerini aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :