"Mobil bankacılık en fazla Afrika'da kullanılıyor"

"Mobil bankacılık en fazla Afrika'da kullanılıyor"

IMF Başkanı Lagarde: - "2015 yılında Sahraaltı Afrika’daki yetişkin nüfusun yüzde 35’i mobil bankacılık sistemini kullanıyordu ve bu dünyadaki en yüksek oran"- "Kenya mobil bankacılık kullanımında lider. Tanzanya, Fildişi Sahili, Somali ve Uganda gibi ülk

ADDİS ABABA (AA) - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dünyada mobil bankacılık sisteminin en fazla Afrika'da kullandığını ifade ederek bunun kıta ekonomisinde büyük bir iyileşmeye yol açtığını söyledi.

Etiyopya’yı ziyaret eden Lagarde, başkent Addis Ababa’daki Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kurulu'nda (UNECA), kıtadaki ekonomik fırsatlar ve zorlukların tartışıldığı panelde konuşma yaptı.

Lagarde, konuşmasında kıtanın sahip olduğu iş gücüne vurgu yaparak, teknoloji ve yenilikçi fikirlerin gelecek nesillerin daha iyi yaşam koşullarına sahip olmasına öncülük edebileceğini ifade etti.


- Mobil bankacılık aracıları ortadan kaldırıyor


Yenilik ve teknolojinin Afrika'nın ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunduğunu kaydeden Lagarde, bunun en önemli örneklerinden birinin de bankacılık sisteminde görüldüğünü belirtti.

Lagarde, “2015 yılında Sahraaltı Afrika’daki yetişkin nüfusun yüzde 35’i mobil bankacılık sistemini kullanıyordu ve bu dünyadaki en yüksek oran.” diye konuştu.

Kenya’nın mobil bankacılık kullanımında lider olduğunu söyleyen Lagarde, Tanzanya, Fildişi Sahili, Somali ve Uganda gibi ülkelerde bu sistemde büyük bir atılım gerçekleştiğini dile getirdi.

Lagarde, bu sistem sayesinde birçok iş kolunda aracı kişilerin sistemden çıktığını ve bunun çalışma koşulları ve maaşları da önemli ölçüde iyileştirdiğini belirtti.

Mobil bankacılığın şeffaflığı sağladığını ve kayıt dışını azalttığına işaret eden Lagarde, internet üzerinden tarım ürünlerinin güncel fiyatlarının takip edilebilmesinin de büyük ekonomik kaybı önlediğini ifade etti.

Lagarde, Afrika’daki bazı ülkelerde hükümetlerin ve çeşitli kurumların dijital ödeme sistemini kullanması sonrası yolsuzlukların önüne geçildiğini hatırlattı.


- Genç nüfus umut vadediyor


Gayri safi milli hasılanın Afrika'da 15'ten fazla ülkede düştüğünü ifade eden Lagarde, buna rağmen Afrika’daki genç nüfusun ilerisi için büyük bir umut vadettiğini belirtti.

2030 yılında dünyanın ihtiyaç duyduğu iş gücünün Afrika’dan gelebileceğini söyleyen Lagarde, yaratıcı fikirler ve teknolojinin bunu fırsata dönüştürebileceğini kaydetti.

Lagarde, “Kıtadaki teknolojik dönüşümler bana büyük bir iyimserlik veriyor. Bunu yapabiliriz. Demografik talep bunu yapabilmenin de bir yolu.” diye konuştu.

Kamu ve özel sektör iş birliğinin sürdürülmesinin önemine değinen Lagarde, hükümetlerin de yenilikçi fikirlere yol açması gerektiğini ifade etti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :