Mobil araçlar kanser tarama sayısını 4 kat artırdı

Mobil araçlar kanser tarama sayısını 4 kat artırdı

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Gültekin: -"Normal kanser tarama merkezlerinde yapılan günlük tarama sayısının mobil kanser tarama araçlarıyla 4 misline çıktığını görüyoruz"- "Bu yılın eylül ayı itibarıyla kanser taramalarında geçen yıla göre yüzde

KIRIKKALE (AA) - FATİH GÖKMEN - Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, kanser tarama merkezlerinde yapılan günlük tarama sayısının mobil kanser tarama araçları sayesinde 4 katına çıktığını bildirdi.

Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser istatistiklerinde dünya genelinde ilk sırada meme kanserinin yer aldığını belirtti.

Önceki yıllarda gelişmiş ülkelerin sorunu olan meme kanserinin artık tüm dünya ülkelerini ilgilendiren çok ciddi bir problem olduğunu vurgulayan Gültekin, "Bunun dışında rahim ağzı kanserinde de dünya genelinde yıllık 500 bin olgu var. Ne yazık ki bunların yarısının hayatını kaybettiğini gözlemliyoruz. Son 4 yıldır Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bağırsak kanserinin mutlaka tarama programlarında yer alması gerektiği bildiriliyor" diye konuştu.

- Mobil kanser tarama araçları

Türkiye'de kanser taramalarında son yıllarda rakamların oldukça iyi olduğunu ve yılda 5 milyon vatandaşa kanser tarama hizmeti verdiklerini aktaran Gültekin, uyguladıkları yeni kanser tarama stratejileriyle bu rakamın daha da artacağına inandıklarını ifade etti.

Mobil kanser tarama hizmetlerinin bu stratejilerden ön önemlisi olduğunu dile getiren Gültekin, şunları söyledi:

"Normal kanser tarama merkezlerinde yapılan günlük tarama sayısının mobil kanser tarama araçlarıyla 4 misline çıktığını görüyoruz. Bu da bize vatandaşlarımızın kaliteli, sağlıklı ve hızlı bir hizmet sunulduğunda kanser taramalarına ne kadar önemli bir ilgisinin olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Kırıkkale'de yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri tarafından düzenlenen kampanya ve yardımsever vatandaşların katkılarıyla alınan mobil kanser tarama aracı çok önemli. Kırıkkale, Türkiye'deki birçok il için örnek olabilecek. Kansere karşı sivil toplumuyla, medyasıyla, bürokratlarıyla el ele verilerek mücadele etmeli. Kırıkkale şu anda Türkiye'de tarama rakamlarında ilk 10'da."

Gültekin, bütçe imkanları dahilinde Kırıkkale örneğinde olduğu gibi hayırsever vatandaşların bakanlığa yapacağı bu tür mobil kanser tarama araçlarını kendilerinin de destekleyip güçlendireceklerini belirtti.

- "Ciddi bir başarı"

 Kanser taramada erken teşhisin çok önemli olduğunu ve 3 kanseri taradıklarını anlatan Gültekin, "Bu yılın eylül ayı itibarıyla kanser taramalarında geçen yıla göre yüzde 20 artışımız var. Bu çok ciddi bir başarı. 30 yaş rahim ağzı, 40 yaş meme ve 50 yaş bağırsak kanseri taraması yapıyoruz. Kanser taramaları tamamen ücretsiz, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza da ücretsiz. Vatandaşlarımıza da bu imkanları değerlendirmek düşüyor" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı