Mısır'dan BM İnsan Hakları Konseyi'nin açıklamasına tepki

Mısır'dan BM İnsan Hakları Konseyi'nin açıklamasına tepki

Mısır, BM İnsan Hakları Konseyi'nin Mısır ile ilgili açıklamasına tepki olarak,

KAHİRE (AA) - Mısır'ın, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin Mısır ile ilgili açıklamasına tepki olarak, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Kahire'deki büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırdığı bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada; AB'nin, Mısır'ın içişlerine yönelik tutumu kınanarak, "Mısır'da terör eylemlerinin artmasıyla eşzamanlı olarak AB'den açıklama yapılması, açık sözlülükten uzak olduğu gibi, AB'nin, teröre karşı uluslararası çabalara yönelik tutumu ile ilgili soru işaretleri doğurmakta" denildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Samih Şükri'nin talimatı doğrultusunda AB ülkelerinin Kahire'deki büyükelçilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve kendilerine Mısır'ın, AB'nin açıklamasını tamamen reddettiğinin iletildiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, bu tutumun, Mısır'ın terörle mücadele ettiği bir zamanda verilmiş olumsuz bir mesaj olarak kabul edildiğinin de aktarıldığı ifade edildi.

Bu durumun, terörle mücadele için uluslararası destek toplamaya çalışan Avrupa'nın ikilemini ve bölgede terörle mücadelenin ana savunma hattı olan Mısır'a saldırıyı yansıttığı dile getirilen açıklamada, hükümeti eleştiride ısrar etmenin, kötü imaja neden olduğu ve teröre karşı mücadelesinde Mısır'ın desteklenmediği kanaati oluşturduğuna işaret edildi.

AB, Cenevre'de gerçekleştirilen 27. BM İnsan Hakları Konseyi Toplantısı'nda yapılan açıklamada, Mısır'da, siyasi muhaliflerin ve aktivistlerin gelişi güzel tutuklanmasının da içinde bulunduğu eylemlerle, insan haklarının kötüye gitmesinden duyulan endişe dile getirilerek, Mısırlı yetkililerden ifade, toplanma ve barışçıl gösteri özgürlüğünü korumaları istenmişti.

Açıklamada, AB'nin, 30 Haziran 2013'te şiddet olayları esnasında güvenlik güçlerinin göstericileri öldürmesinden duyduğu endişe hatırlatılarak, Mısır'dan, olayların bağımsız, şeffaf ve tam olarak soruşturulması yönündeki sözünü yerine getirmesi istenmişti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı