Mısır'daki İdamlar

Mısır'daki İdamlar

Demokrasi İçin Mısırlı Kanadalılar Koalisyonu tarafından Kanada genelinde düzenlenen organizasyonlarda, Mısır’daki idamlar protesto edildi

TORONTO (AA) - Mısır’da uygulanmaya başlanan idam kararları, Kanada’nın Montreal, Toronto, Ottawa ve Calgary kentlerinde düzenlenen sessiz eylemlerle protesto edildi. 

Demokrasi İçin Mısırlı Kanadalılar Koalisyonu (ECCD) tarafından organize edilen protestoların ilki Montreal’de düzenlendi.

Montreal’deki Mısır Konsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi, sessiz eylemleriyle idamları protesto etti. Grubun ikinci organizasyonu Toronto’da gerçekleştirildi. Toronto’nun en meşhur meydanı olan Dundas Square’da toplanan Mısırlı protestocular, giydikleri birbirinden ilginç giysilerle, Kanadalı'ların ilgisini Mısır’daki idamlara çekmeye çalıştı.

Boyunlarında urgan, üzerilerinde idamlık mahkum elbiseleriyle protestolarını gerçekleştiren grup üyelerine, ellerindeki çiçeklerin üzerine idam kararı verilen Mısırlı mahkumların kimlik bilgilerinin iliştirildiği gülleri dağıtan çocuklar da destek verdi. Grup üyelerinden bazıları da, halktan Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper’a gönderilecek mektup için imza topladı.

 Başkent Ottawa'da da federal parlamento binası önünde toplanan protestocular, dağıttıkları broşür ve benzer eylemlerle idamları protesto ettiler.

-"Mursi’nin yanındayız"

Protesto eylemine katılan Uluslararası Af Örgütü Temsilcisi Aubrey Harris, işledikleri suç ne olursa olsun idamlara karşı olduklarını yineledi ve ‘’Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’nin yanındayız’’ dedi.

 Mursi’nin bir suç işlemişse bile, sivil bir mahkemede yargılanması gerektiğini söyleyen Harris, ‘’idamlar derhal durdurulmalıdır’’ diye konuştu.

-‘’Erdoğan gönlümüzde’’

Gösterileri düzenleyen Demokrasi İçin Mısırlı Kanadalılar Koalisyonu (ECCD) Direktörü Deena Abul Fottuh, AA’ya, ‘’şu ana kadar Mısır’daki idamlara tepki vermeyen Kanada’yı kınıyoruz" açıklamasında bulundu.

Kanada Dışişleri Bakanlığına, konuyu en ince detaylarına kadar anlatan raporlar gönderdiklerini ifade eden Abul Fottuh, ‘’defalarca müracaat etmemize rağmen, bir kez bile cevap vermediler. Cumhurbaşkanımız Mursi’ye idam kararı verilmesinden sonra dünyaya çöken sessizliği Başbakan Erdoğan bozdu. Onun açıklamalarının ardından, ABD, İngiltere, AB ve diğerleri açıklama yapmak zorunda kaldı. Erdoğan’ın, haksızlıkların karşısındaki onurlu duruşu, onu sadece Türkiye’de değil, dünyada sevilen biri haline getiriyor. Erdoğan’ın, bizim gönlümüzdeki yeri başkadır’’ şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı