Mısır'daki idam kararlarına tepkiler

Mısır'daki idam kararlarına tepkiler

Türkiye'deki yayıncı birlikleri, Mısır Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısı Sündüs Asım Seyyid Çelebi'nin idam kararına ilişkin ortak tepki bildirisi yayımladı

Yayıncı birlikleri, yayımladıkları ortak bir bildiriyle, Mısır Yayıncılar Birliği Başkan Yardımcısı Sündüs Asım Seyyid Çelebi'nin idam kararına tepki gösterdi. 

Yayıncılar Meslek Birliği Federasyonu, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Basın Yayın Birliği Derneği, Ders Kitapları ve Kültür Kitapları Meslek Birliği ile Yayıncılar Derneği'nin ortak bildirisinde düşünce, ifade ve yayın özgürlüğüne vurgu yapıldı. 

Sündüs Asım Seyyid Çelebi'nin, insanlığın ortak değerlerini önemseyen, mesleğiyle ve mücadelesiyle de bunu ispat eden bir yayıncı olduğu kaydedilen bildiride, "Çelebi tıpkı bizler gibi bir yayıncı. Adil olmayan mahkemelerce, adil olmayan yargılama süreçleri sonunda, darbeci Abdulfettah El-Sisi'nin hakimlerince idama mahkum edildi. Bu hükme sebep olan ise Mısır'ın seçimle iktidara gelmiş ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yanında yer almış ve onunla çalışmış olması" ifadelerine yer verildi. 

Bildiride, Mısır'da yapılan darbeye değinilerek, şunlar kaydedildi: 

"İki senedir her birimizin yüreklerini parçalayan bu insanlık ayıbının niçini, nasılı, hasılı konuşulup duruyor ve maalesef vicdanları teskin edecek hiçbir sonuç elde edilemiyor. Şu anda, vicdanını hala kaybetmemiş bütün insanların ve her türden sivil ya da resmi otoritenin önünde bir kez daha haykırmak istiyoruz. Sündüz Asım Çelebi'nin yeri ne darağacı ne de karanlık zindanlardır. İnsanlık onurunun iade-i itibarı için, başta Çelebi olmak üzere düşüncesinden ötürü mahkum edilen tüm mazlumlar özgürlüklerine derhal kavuşmalıdır. Aksi takdirde ne ifade özgürlüğü, ne insanlık onuru, ne de ortak medeniyet değerleri bir daha sözü dahi edilemeyecek bir derekeye mahkum edilmiş olacaktır." 

Çelebi, Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 36 kişinin yargılandığı casusluk davasında, gıyabi olarak idam cezasına çarptırılmıştı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı