Mısır'daki idam cezaları Washington'da tartışıldı

Mısır'daki idam cezaları Washington'da tartışıldı

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen panelde konuşmacılar, Mısır'daki idam cezalarının infazının durdurulması için uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı

WASHINGTON (AA) - ABD'nin başkenti Washington'da "Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Mısırlı Amerikalılar" adlı sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen panelde konuşmacılar, Mısır'daki idam cezalarının infazının durdurulması için uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı.

Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen panele uluslararası insan hakları avukatı Curtis Doebbler, Mısır'daki İnsan Hakları İhlalleri Kurbanları Merkezi Direktörü Haitham Ebu Halil, Mısırlı avukat Tahir Abdulmuhsin ve Kahire Üniversitesi eski öğretim üyesi Ahmed Abdulbasit konuşmacı olarak katıldı.

2011 devrimindeki eylemleri gerekçe gösterilerek temmuz 2015'te Mısır'da idam cezasına çarptırılan Ahmed Abdulbasit, yaşadıklarını anlattığı konuşmasında Mısır'daki insan hakları ihlallerinin düşünülenden kötü olduğunu belirtti.

Mısır'daki idam cezalarının çoğunun siyasi nedenlere dayandığını ve yargı sisteminin yozlaşmış olduğunu ifade eden Abdulbasit, uluslararası kamuoyunu konuya daha duyarlı olmaya davet etti.

İnsan hakları ihlalleri alanında uluslararası tecrübeye sahip avukat Curtis Doebbler ise şiddet yoluyla ortaya konan uygulamaların toplumda ciddi travmalara neden olduğunu vurgulayarak, "ABD'nin hukuk dışı bir şekilde iktidarı ele geçirmiş bir rejimle çalışmasını anlayamıyoruz." ifadelerini kullandı.

- "Mısır'daki adalet sistemi yozlaşmış"

İdam cezalarının Mısır'daki adalet ve ceza sisteminin yozlaştığını gösterdiğini belirten Doebbler, uluslararası kamuoyunun bu süreçleri daha yakından takip etmesi ve tepki göstermesi gerektiğini kaydetti.

Obama yönetiminin Mısır'a yönelik tutumunun Ortadoğu'da ciddi sorunlar oluşturduğunu da dile getiren Doebbler, ABD'nin uluslararası insan hakları ihlalleri konusundaki politikasını da eleştirdi.

Mısır Devrim Konseyi Başkanı Dr. Maha Azzam, birkaç gün önce düzenlediği toplantıda dünyanın demokratik hükümetleri ile Birleşmiş Milletler'i Mısır’daki idam cezalarının infazının durdurulmasını sağlamaya çağırmıştı.

"Dünya Ölüm Cezası ile Mücadele Günü" nedeniyle Londra’da basın toplantısı düzenleyen Azzam, Mısır’da 44 dava kapsamında bugüne kadar 7 kişinin idam edildiğini, 792 kişinin idamının onaylandığını ve 1856 kişinin idamının da onay beklediğini belirtmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :