Mısır'da zorla kaybetme vakaları

Mısır'da zorla kaybetme vakaları

Mısır'da İnsan Hakları Ulusal Konseyi, son bir yılda ülkede gerçekleşen zorla kaybetme vakalarından 238'inin akıbetini açıkladı

KAHİRE (AA) - Mısır'da İnsan Hakları Ulusal Konseyi, son bir yılda ülkede gerçekleşen zorla kaybedilme vakalarından 238'inin akıbetinin belli olduğunu açıkladı.

Konsey tarafından "Mısır'da iddia ve gerçek arasında zorla kaybetme" başlığıyla yayımlanan raporda, Nisan 2015 ile Mart 2016 tarihleri arasında ülkede yaşanan zorla kaybetme vakalarıyla ilgili bilgiler paylaşıldı.

Raporda, söz konusu sürede 22 ilde 266 zorla kaybetme vakasının vuku bulduğu, başkent Kahire, Kalyubiyye ve Giza'nın 143 vakayla ilk sırada yer aldığı ifade edildi. Raporda, 238 kişinin akıbetlerinin bilindiği, bunlardan 143'ünün tutuklandığı, 27'sinin tahliye edildiği, 44'ünün yakalananlar arasında olmadığı ve bazı tekfirci gruplara karışmış olabileceği, 8'inin yaşadığı yerde olup zorla kaybedildikleri yönündeki haberlerin doğru olmadığı belirtildi.

Raporda ayrıca zorla kaybetme vakalarından sorumlu tutulan İçişleri Bakanlığının, savcılığın kararıyla ve sadece tutukluları alıkoyduğu vurgusu yapıldı.

Mısır Hak ve Özgürlükler Komisyonu 23 Aralık 2015'te yaptığı açıklamada, Ağustos-Kasım 2015 tarihleri arasında ülkede 340 zorla kaybetme vakası tespit edildiğini duyurmuştu.

"Zorla kaybedilme" terimi hukukta, kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması durumunu anlatmak amacıyla kullanılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :