Mısır'da zorla kaybetme vakaları

Mısır'da zorla kaybetme vakaları

Sivil Toplum Kuruluşu "Zorla Kaybetmeyi Durdur" kampanyası raporunda, Mısır'da 1 Ocak 2017 ila 31 Mart 2017 arasında 107 zorla kaybetme vakası yaşandığı bildirildi

KAHİRE (AA) - Mısır'da üç ayda 107 "zorla kaybetme" vakasının meydana geldiği bildirildi.

Mısır'daki sivil toplum kuruluşu "Zorla Kaybetmeyi Durdur" isimli kampanyanın raporunda "Mısır'da 1 Ocak 2017 ila 31 Mart 2017 arasında 107 zorla kaybetme vakası yaşandı." bilgisi paylaşıldı.

İsim listesi ile çeşitli açıklamaların yer aldığı raporda, zorla kaybetmeye maruz kalanlardan 99'una ilişkin bilgilere ulaşıldığı ancak 8'i hakkında henüz bir bilgi alınamadığı kaydedildi.

Raporda, zorla kaybetme vakalarından halihazırda 45'inin ihtiyati tutuklu, 6'sının tahliyesine karar verildiği, 4'ünün beraat ettiği, 3'ünün mahkemeye çıkarılmadan serbest bırakıldığı, 1'inin mahkeme tarafından suçlu bulunduğu belirtilerek, çoğunluğu gözaltına alınan 40 kişi hakkında ise kesin bir karar verilmediği ifade edildi.

Zorla kaybetme vakasının 49'unun öğrenci, 41'inin serbest meslek, 14'ünün memur olduğuna dikkati çekilen raporda, 3 kişinin mesleğine ilişkin bilgiye ulaşılamadığı aktarıldı.

Raporda, zorla kaybetme vakasına maruz kalanlar hakkında bilgiye daha sonra sırasıyla kovuşturma merkezleri, karakol ve hapishanede ulaşıldığı kaydedilerek, zorla kaybetme vakalarına karşı caydırıcı bir önlem bulunmadığı vurgulandı.

İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar, daha önce yaptığı açıklamada, "Mısır'da bir tane bile zorla kaybetme vakası yaşanmadı. Mısır polisinin lugatında böyle bir terim bulunmuyor." demişti.

"Zorla kaybetme" terimi hukukta, kişilerin, devlet adına görev yapan veya devletin yetkilendirmesi, desteği ve bilgisiyle hareket eden kişiler veya gruplar tarafından tutuklanması, gözaltına alınması, kaçırılması veya başka herhangi bir biçimde özgürlüklerinden yoksun bırakılması; ardından söz konusu kişilerin kendi fiillerini reddetmeleri veya kaybolan kişinin nerede ve ne durumda olduğunu gizlemeleri ve sonuçta kayıp kişinin hukukun koruması dışında kalması durumunu anlatmak amacıyla kullanılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :