MISIR'DA SİSİ, BİZDE 12 EYLÜL 1980

   Tarih bilimin de, tarih'in bir çok tanımı mevcuttur. Okul yıllarımız da, tarih dersinin ilk dersinde öğretmenimiz, 'tarih tekerrürden ibarettir' der ve tarih dersine giriş yapardı.

   Şu kısacık ömrümüzde, Dünya'da yaşanan önemli gelişmelerle tarihin tekerrür ettiğine şahit olmaktayız.

   12 Eylül 1980 tarihinde bizim ülkemizde askeri darbe yapıldı, ihtilal oldu, ordu yönetime el koydu.

   Tüm yaşananları, araştırmacı, yazar, akademisyen, gazeteci, siyasetcisi 34 yıl anlatmakla bitiremedi. Çünki, toplumda yapmış olduğu tahribat ve gönüllerde açtığı yaralar  büyüktü.

   Kenan Evren ve ekibi, her konuda ahkam kesiyorlar ve demokrasiyi dillerinden hiç düşürmemişlerdi.

   Kenan Evren, konsey üyeleri ve kendilerinin kurdurduğu hükümet antidemokratik düzenlemeler yaptı. 1982 yılında yapılan refarandumla, 1982 Anayasası ve Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı  % 92 oyla onaylandı.

   Mısr'da, 3 Temmuz 2013 günü Mısır Genel Kurbay Başkanı olan Abdulfettah el Sisi ABD, İsrail ve batının isteğiyle darbe yaptı, yönetime el koydu.

   Mısır'da darbe yapan el Sisi, Cumhurbaşkanı adayı olduğunda ve %96 oy ile seçildiğinde, bizim ülkemizde yapılan 12 Eyül Darbesi ve %92 oy ile seçilen Kenan Evren aklıma geldi.

   Evet, tarihin tekerrür ettiğini gösteren önemli olaylara şahit olmaktayız.

   Mısır'ın bu günki durumu ve yaşananlar, Türkiye'nin 34 yıl önce yaşadıklarına ne kadar da benzemektedir.

   Demokrasinin olduğu bir ülkede askeri yönetimler, adına  'demokrasi' diyerek antidemokratik yollarla iktidara geldiler.

   1980 Yılında, Türkiye'de yapılan antidemokratik girişime 'darbe' diyemeyenler, Sisi'nin yaptığı askeri darbeyede 'darbe' diyemediler.

    İnsanın aldığı bir darbe, travmanın acısını sıcağı sıcağına değil de sonra hissettiği gibi, toplumlarda yapay algıların, yanılmanın açtığı derin yara ve travmanın acılarını ileri ki yıllarda hissediyorlar.

   Nato ve ABD li subaylar 12 eylül darbesinden sonra, 'Bizim subaylar, bizimkiler Türkiye de darbe yaptılar' demişlerdi. Yıllar sonra, ABD, Nato ve İsrail subayları da Mısır için aynı şeyi söyleyecekler.

   12 Eylül Darbesi, İsrail'in güvenliği ve ABD nin Hinterland enerji koridorlarını kontrol altında tutmak için yaptırıldı. Mısır Askeri Darbesi'de aynı amaçla yapıldı.

   Türkiye'de o yıllarda Nato ve ABD nin askeri yardımlarına muhtaç ve bağımlıydı. Mısır askeri yıllardır düzenli olarak ABD'den askeri yardım almaktadır. Bu durum   üst düzey komutanların ülke dışından emir almalarına neden olmuştur.

   1980 yılından önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, asker kökenli olmayan birinin Cumhurbaşkanı olması engellendi. Meclis 39 turda içerisinden sivil bir  cumhurbaşkanı seçememişti. Mısır'da da sivil cumhurbaşkanına izin verilmedi.

   Mısır'ın ekonomik, siyasi ve demokratik yapısını, 2013 yılında yapılan bir darbe ile 30 yıl geriye, Türkiye'nin 1980 yıllarına götürdüler.

   Kısacası iki ülkede yapılan askeri darbeler; giriş, gelişme, sonuç ve  neden niçin, nasıl açısından birbirine ne kadarda benzemektedir. Yaşananların  benzerliği müdahalelerin tek merkezli senaryo ve stratejinin ürünü olduğunu da açıkca göstermektedir.

   KASIM ÇAKIR- MEMLEKET GAZETESİ- KONYA

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum