Mısır'da öğrencilere yönelik şiddet

Mısır'da öğrencilere yönelik şiddet

Gençlik Kuruluşları Birliği Sekreteri Haberdar:"Öğrenciler, bu süreçte uluslararası insan hakları örgütlerinin gözleri önünde büyük bir sınavdan geçti. Darbe yönetiminin gözaltına aldığı 556 öğrencinin, şu ana kadar nerede olduklarına dair haber alınamadı

İSTANBUL (AA) - Gençlik Kuruluşları Birliği (GKB) Mısır'da darbe sürecinde öğrencilere yönelik şiddete tepki gösterdi.

Fatih'teki Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) genel merkezinde düzenlenen toplantıda konuşan GKB Sekreteri Ömer Önder Haberdar, "Dünya Öğrenci Günü"nde birçok ülkedeki öğrencilerin özgür ve toplumsal barış içinde eğitim hayatını sürdürdüklerini belirterek, Mısırlı öğrencilerin Temmuz 2013'teki askeri darbeden bu yana eğitim haklarından mahrum bırakıldığını ifade etti.

Darbe sürecinde hayatını kaybedenlerin yanı sıra binlerce öğrencinin gözaltına alındığını hatırlatan Haberdar, şöyle konuştu: 

"Öğrenciler, bu süreçte uluslararası insan hakları örgütlerinin gözleri önünde büyük bir sınavdan geçti. Darbe yönetiminin gözaltına aldığı 556 öğrencinin, şu ana kadar nerede olduklarına dair haber alınamadı. Cunta rejimi son iki yılda 234 öğrenciyi katletti. Bu öğrencilerin 22'si üniversitelerin içinde öldürüldü ve 8 öğrenci ise polisin karanlık odalarında işkence altında can verdi. Siyasi görüşlerinden dolayı 4 bin 573 öğrenci gözaltına alındı ve bin 223 öğrenci de hukuksuz bir şekilde üniversiteden atıldı. 160 öğrenci ise ağır işkencelere ve baskılara maruz bırakıldı. Mısır'da siyasi kurumların lağvedilmesi, demokrasi ve özgürlüklerin kısıtlanması hem Mısır için hem de dünya için tehlikeli bir sürecin habercisidir."

Fas Ulusal Öğrenci Birliği Genel Sekreteri Abdulkebir Sahnun da çağdaş toplumların, barışa inandığını ve vatandaşlarının haklarına saygı gösterdiğini söyledi.

Sahnun, 3 Temmuz 2013'teki askeri devrimden beri Mısır üniversitelerindeki arkadaşlarının eğitim ve siyasi haklarına eşi ve benzeri görülmemiş şekilde müdahale edildiğini ileri sürerek, "Mısır'daki devrim sadece demokrasiye değil, ahlaki ve insani kurumlara da yapılan bir devrimdir ve burada vatandaşların temel haklarına da saldırılar yapıldı. Mısır’da Ocak 2011’deki ayaklanmadan sonra askeri güçlerin hedefinin başında öğrenciler vardı. Çünkü öğrenciler Mısır toplumunda etkin, hak ve özgürlükleri savunan, adaleti ve demokrasiyi en çok isteyen kesimi oluşturuyordu" diye konuştu. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı