Mısır'da "mezar evlere" umut veren yarışma

Mısır'da "mezar evlere" umut veren yarışma

Mısır'da düzenlenecek bir yarışmayla, ülkenin kronik sorunlarından "mezar evlerdeki" zorlu hayat hikayelerinin gündeme taşınması hedefleniyor

Mısır'da milyonlarca insanın yaşadığı "mezar evler" olarak adlandırılan yapılar, ülkenin en yoksul yüzünü temsil ediyor. Mezarlarla aynı çatı altında hayatlarını idame ettiren bu insanlar, yerel yarışmalar da dahil karşılarına çıkan her imkanı buradan kurtuluş fırsatı olarak görüyor.

 Ülkede "mezar ev" olgusunu ortadan kaldırmak amacıyla sosyal medya üzerinden örgütlenen "Kim Mısır'ı Seviyor" isimli grup, bu bölgelerde yaşayan genç kızların yaşadıkları zor yaşam tecrübelerinin değerlendirileceği bir yarışma düzenleyeceğini duyurdu. Mısır'ın yoksul yüzüne dikkati çekmek üzere düzenlenen yarışma, "mezar sakinleri" tarafından kurtuluşlarını sağlayacak eşsiz bir fırsat olarak nitelendiriliyor.

Yarışmada kızların zorluklara direnme güçleri, eğitimleri ve genel kültürlerinin dikkate alınacağı kaydedildi.  

Kahire'nin kuzeyindeki Es-Derrase bölgesindeki aile mezarlıklarından birinde yaşayan Bedriye (20) isimli genç kız, yarışmaya başvurduğunu belirterek, bu yarışmayı yaşadıkları sefaletten kurtaracak "can simidi" olarak nitelendirdi. Babası ve kardeşinden ayrı annesiyle yaşadığını söyleyen Bedriye, "Nişanlıma beni hakir görmesin diye mezar evlerde yaşadığımızı söyleyemedim. Teyzemle Darusselam bölgesinde kaldığımı sanıyor" dedi.

Uyuşturucu kullananların, çetelerin ve hırsızların mesken edindiği bu bölgede ne sabah ne de akşam dışarı çıkabildiklerini ifade eden Bedriye, "Burada canlılar ve ölüler, yoksulluk ve korku aynı çatı altında yaşıyor" diye konuştu.

Annesi ve iki kardeşiyle mezar evlerde yaşayan Ayet (14) de küçük yaşına rağmen yarışmadan büyük beklentileri olduğunu, yarışmayı kazanması halinde eğitimini tamamlamayı ve ailesini buradan kurtarmayı hayal ettiğini kaydetti. Okul arkadaşlarının yaşadığı yeri bilmediklerini söyleyen Ayet, "ölüler gibi yaşadıkları" bu hayattan kurtulmak istediğini sözlerine ekledi.

İstatistiklere göre, Mısır'ın mezar evlerinde yaklaşık 6 milyon kişi yaşıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı