Mısır'da iki gazetecinin gözaltına alınması

Mısır'da iki gazetecinin gözaltına alınması

Mısır Başsavcılığı, güvenlik güçlerinin Gazeteciler Sendikası binasına girip iki kişiyi gözaltına aldığı olayla ilgili "yayın yasağı" getirdi

KAHİRE (AA) - Mısır Başsavcılığı, güvenlik güçlerinin başkent Kahire'deki Gazeteciler Sendikası binasına girip iki gazeteciyi gözaltına aldığı olayla ilgili yayın yasağı kararı aldı.

Mısır Başsavcısı Nebil Sadık, yaptığı yazılı açıklamada, Gazeteciler Sendikası merkezinde oturma eylemi yapan kişilerin gözaltına alınmasında bir sakınca olmadığını, bunun başsavcılığın çıkardığı yargı kararı kapsamında yapıldığını belirtti.

Anayasa ve kanunların evlerde dahi gözaltına izin verdiği hatırlatılan açıklamada, soruşturmada Gazeteciler Sendikası Başkanı'nın sanıkları korumayı kabul ettiği ve gözaltı kararının iptali için soruşturma makamları ile sanıklar arasında arabuluculuk yapma sözü verdiğinin ortaya çıktığı kaydedildi.

Başkanın, söz konusu gazetecilerin sendika binasında korunmalarını kabul etmesinin suç sayılacağı aktarılan açıklamada, hatta başkanın gözaltı kararını bilmesine rağmen sendikada oturma eylemi yapılmasına izin vermesinin de suç olduğuna işaret edildi.

Soruşturma tamamlanana kadar bu olayla ilgili bütün yazılı, görsel ve işitsel basına yayın yasağı talimatı verildiği vurgulandı.

1 Mayıs’ta Gazeteciler Sendikası'nda oturma eylemi yapan Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka, polis tarafından gece saatlerinde gözaltına alınmıştı. Sendika tarihinde ilk kez polisin sendika yöneticilerinin bilgisi dışında gazetecileri gözaltına alması tepkilere neden olmuştu.

Savcılık, gözaltına alınan gazeteciler hakkında, 15 gün tutukluluk kararı vermişti. Söz konusu gazetecilere, "rejimi devirmeye, anayasayı ve cumhuriyet rejimini değiştirmeye teşebbüs, kamu güvenliğini bozacak yalan haber yapmak" suçlamaları yöneltilmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :