Mısır'da gazetecilere yönelik ihlaller

Mısır'da gazetecilere yönelik ihlaller

Darbe karşıtı 3 gazeteci "yalan haber yaymak" suçlamasıyla gıyaben 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı

KAHİRE (AA) - Mısır'da darbe karşıtı 3 gazetecinin "yalan haber yaymak" suçlamasıyla gıyaben 3 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Giza Ceza Mahkemesi'nde yurtdışında yaşayan darbe karşıtı 3 gazeteci Muhammed Nasır, Mutez Matar ve Hişam Abdullah'ın "yalan haber yaymak" suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Duruşmada, gazetecilere 3'er yıl hapis cezası verildi.

Söz konusu 3 gazeteci, katıldıkları yurtdışından yayın yapan televizyon programlarında, Mısır'da 3 Temmuz 2013'te askeri darbenin ardından göreve gelen yönetimi eleştiren açıklamalarda bulunmuş, rejimin insan haklarına ve ifade özgürlüğüne karşı ihlaller yaptığını ifade etmişti.

Basın mensuplarına yönelik ihlallere sahne olan Mısır'da bugün Gazeteciler Sendikası Başkanı Yahya Kallaş ile sendikanın 2 yönetim kurulu üyesi, "kanun kaçaklarına yardım ve yataklık yapmak" suçlamasıyla yargılandıkları davada, 2 yıl hapis ile 625 dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Mısır güvenlik güçlerinin 1 Mayıs’ta Gazeteciler Sendikası binasına girerek Amr Bedr ve Mahmud Sakka adındaki iki gazeteciyi gözaltına almasının ardından başlayan kriz kısa sürede büyümüş ve sendika yönetimi İçişleri Bakanlığına sert tepki göstererek bakanın istifasını istemişti.

Merkezi ABD'de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, geçen yıl yayımladığı raporda, Mısır'ın Çin'den sonra tutuklu gazeteci sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke olduğunu aktarmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :