Mısır'da başsavcının öldürüldüğü bombalı saldırı

Mısır'da başsavcının öldürüldüğü bombalı saldırı

Katar, Mısır'da Başsavcı Berekat'ın ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı kınadı

Katar, Mısır'da Başsavcısı Hişam Berekat'ın ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyı kınadı.

Katar resmi haber ajansı QNA'nın yayınladığı Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Bu mücrim eylem, tüm insani ve etik değer ile prensiplerin yanı sıra ilahi kurallara da terstir. Katar, motivasyonu nedeni, gerekçesi ne olursa olsun siyasi şiddet ve cinayeti reddeder" ifadelerine yer verildi.

Mısır Başsavcısı Berekat'ın konvoyu, Kahire'nin Heliopolis semtindeki harp akademisi yakınından geçtiği sırada, bombalı saldırıya uğramış, yaralı olarak hastaneye kaldırılan Berekat hayatını kaybetmişti.

Kahire, Doha'yı askeri darbeyle görevden uzaklaştırdığı ve ülke genelinde baskı altına aldığı Müslüman Kardeşler'e (İhvan) destek olmakla suçlamış, merkezi Doha'daki El Cezire televizyonunun İhvan yanlısı ve kendileri aleyhinde yayın yaptığını öne sürmüştü. Katar, bu iddiaları reddederek, Mısır güvenlik güçlerinin protestocuları kanlı bir şekilde bastırmasını eleştirmişti.

İki ülke arasındaki gergin ilişkiler, Kahire'deki yeni yönetimin dostları ve Katar'ın Körfez'deki komşularının Doha'ya cephe almasına yol açmıştı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, geçen sene Mart ayında Katar'ın dış politika tercihleri nedeniyle Doha büyükelçilerini çekmişti. 

Krizden yaklaşık 8 ay sonra Kasım ayında büyükelçiler görev yerlerine dönmüş, Suudi Arabistan eski Kralı Abdullah'ın arabulucuğu ile Katar emiri ve Suud Arabistan kralının temsilcileri Sisi'yi Kahire'de ziyaret etmişti. Karşılıklı iyi niyet adımlarından biri olarak Katar, Mısır'a özel yayın yapan El Cezire'nin Mübaşir Mısır isimli kanalının yayınını durduracağını açıklamıştı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden düzelmesi beklenirken, Mısır'ın Arap Birliği temsilcisinin Libya konusunda Doha'yı eleştirmesi üzerine Katar, Kahire büyükelçisini istişare için çağırmış, iki ülke arasındaki ilişkiler bir kez daha gerilmişti.

Katar Emiri Şeyh Temim, Mart ayında Arap Birliği zirvesi için gittiği Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmüştü ancak bu görüşme de iki ülkenin birbirine karşı pozisyonunda köklü bir değişiklik getirmedi.  

AA

Kaynak:Haber Kaynağı