Mısır'da Açlık Grevindeki Darbe Karşıtı Serbest

Mısır'da Açlık Grevindeki Darbe Karşıtı Serbest

Müebbet hapse mahkum edilen ve yaklaşık bir yıldır açlık grevinde olan aktivist Sultan, Mısır vatandaşlığından vazgeçmesinin ardından serbest bırakıldı

Mısır'da müebbet hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde yaklaşık bir yıldır açlık grevinde bulunan darbe karşıtı aktivist Muhammed Sultan, Mısır vatandaşlığından vazgeçmesi üzerine salıverilerek ABD'ye sınır dışı edildi.

Sultan'ın ailesinden yapılan yazılı açıklamada, "Muhammed, 2 yıllık hapis süresini tek kişilik hücrede geçirdi. 490 gün boyunca açlık grevi yaptı ve sağlığı bozuldu. Önümüzdeki dönemde alacağı yoğun tedavi ile sağlığını geri kazanmaya çalışacak" ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, aynı zamanda ABD vatandaşı olan Sultan'ın serbest bırakılmasında ABD'nin Mısır makamları nezdindeki diplomatik temaslarının etkili olduğu kaydedildi. 

AA muhabirine konuşan Muhammed Sultan'ın avukatlarından Hilmi Haliş ise "Sultan'ın, Mısır vatandaşlığından vazgeçmesi serbest bırakılmasını sağladı" dedi. Haliş, Sultan'ın ABD'ye gitmek üzere Kahire'den ayrıldığını kaydetti. Uluslararası Kahire Havalimanı kaynakları da Muhammed Sultan'ın ABD'ye gitmek üzere Kahire'den ayrıldığı bilgisini doğruladı.

Mısır'da Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile 50 İhvan üyesinin yargılandığı ve kamuoyunda "Rabia Operasyonları Birimi" ismiyle bilinen davada Kahire Ceza Mahkemesi, Bedii ile 13 İhvan yöneticisinin idamına, aynı davadan yargılanan 37 kişinin müebbet hapsine hükmetmişti. Müebbet hapis cezası verilenler arasında, tutukluluk halini protesto için bir yıldan fazla süredir açlık grevi yapan Sultan'ın da bulunduğu belirtilmişti.

"Rabia Operasyonları Birimi" davasında sanıklara, "14 Ağustos'ta Rabiatu'l Adeviyye gösterilerinin dağıtılması sırasında ülkede kaos çıkarma, polis karakolları, kamu malları, devlet kurumları ve özel kuruluşlar ile kiliselere saldırı planı hazırlama" gibi suçlamalar yöneltiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı