Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi

Mardin'in Midyat ilçesindeki bazı sivil toplum kuruluşları, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararına tepki gösterdi

MARDİN (AA) - Mardin'in Midyat ilçesindeki bazı sivil toplum kuruluşları, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararına tepki gösterdi

Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Abdülkadir Atay, yaptığı açıklamada, idamların onanmasını şiddetle kınadıklarını ve durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.

Uluslararası hukuk başta olmak üzere tüm ülke yöneticilerinden idamların durdurulması noktasında ciddi adımlar beklediklerini bildiren Atay, şunları kaydettt:

"Birkaç ağaç için ortalığı velveleye veren uluslararası kuruluşlar 528 insan için halen neden sessiz kalmaktadır. Katledilen sadece bu insanlar olmayacaktır, insanlık onuru olacaktır. Biz insanlık onuruna sahip çıkılmasına davet ediyoruz."

Din Bir-Sen Midyat Temsilcisi Tevfik Acar da, idam kararını veren mahkemenin adil bir mahkeme olmadığını ifade ederek, "Karara sessiz kalırsak bütün diktatörler istedikleri gibi insanları idam edecekler. Müslümanları birlik beraberlik olmaya davet ediyoruz. Kim fetva verirse versin bu geçersizdir. Zaten darbecilerin etkisinde karar veriyorlar" dedi.

Azim Eğitim Kültür Sağlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Azim Der) Başkan Besim Çelik ise verilen idam kararını lanetlediklerini kaydederek, "Halkın özgür iradesiyle başa gelen bir yönetimi darbe ile uzaklaştıran faşist cunta yönetimini böylesi bir pervasızlığa sevk eden şey Müslümanlar arasındaki ihtilaf ve parçalanmışlıktır" ifadelerini kullandı.

Avukat Abdulhaluk Ay da Mısır'da insanlık suçu işlendiğine dikkati çekerek, idam cezalarını adil bulmadığını ve bir Müslüman olarak konuya ayrıca hassasiyet gösterdiğini söyledi.

Mısır'daki idam kararlarının evrensel hukuk ilkelerine aykırı olduğunu aktaran Ay, şunları söyledi:

"Özellikle bu cezaların infazı telafisi mümkün olmayacak zararlara sebebiyet verecektir. İdam cezalarının pek çok ülkede yasaklandığı düşünüldüğünde infazlar çok büyük bir adli hata olacaktır. Tabii hakim ilkesine doğal yargıç ilkesine tamamen aykırıdır. İdam kararlarını veren mahkeme meşru bir mahkeme değildir. Bir cunta tarafından tayin edilmiş hakimlerin o ülkenin yetkililerini, parti temsilcilerini idam yönünden karar vermesi kabul edilemez."

Kaynak:Haber Kaynağı