Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi zirvesi

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi zirvesi

Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi liderleri bir araya geldi

KAHİRE (AA) – Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 4’üncü zirvesi Mısır’ın başkenti Kahire’de bugün gerçekleştirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in katılımıyla bugün Başkent Kahire’deki El-İttihadiye Sarayı’nda düzenlenen üçlü zirvenin ardından liderler ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulmaya yönelik her türlü çalışmayı destekliyoruz. Adanın iki tarafının birleştirilmesini, tüm Kıbrıslıların haklarının BM kararlarına uygun bir şekilde korunmasını sağlayacak çalışmalardan yanayız.” dedi.

Toplantıda “yasa dışı göç” meselesine de değindiklerini belirten Sisi, söz konusu meselenin sadece güvelik boyutuna ve göçmenlerin ülkelerine iade edilmesine değil, yasal göçün düzenlenmesi, vize alınmasının kolaylaştırılması ve geçiş ülkelerinin kalkınmasına yoğunlaşacak kapsamlı ve dengeli bir çözümün gereğine vurgu yaptı.

Yunanistan Başbakanı Çipras da Cumhurbaşkanı Sisi'ye Kıbrıs meselesi ile ilgili yürütülen müzakereler hakkında bilgi verildiğini, müzakerelere destek verme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Çipras, “Bizi birbirimize bağlayan Akdeniz bölgesinde güvenlik ve yasa dışı göç gibi bazı sorunlar var. Zorluklara karşı koyma konusunda yeni işbirliği çabası içindeyiz.” dedi.

- "5'incisi Güney Kıbrıs'ta düzenlenecek"

Yunanistan ile Mısır arasındaki işbirliğinin belirli bir ülkeye karşı tavır olmadığına vurgu yapan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ise 5'inci zirvenin gelecek yılda Güney Kıbrıs’ta düzenleneceğini belirtti.

Zirvede, zengin doğalgaz yataklarının bulunduğu Akdeniz’in doğusunda sınırların belirlenmesi çabaları, enerji, deniz taşımacılığı ve turizm gibi farklı konularda işbirliği imkanlarının yanı sıra Kıbrıs müzakereleri, Suriye ve Libya krizi gibi bölgesel sorunların da ele alındığı bildirildi.

Mısır, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında düzenlenen üçlü zirvenin ilki Kasım 2014'te Kahire’de, ikincisi Nisan 2015’te Lefkoşe’de, üçüncüsü ise aynı yılın aralık ayında Atina’da gerçekleştirilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :