Mısır üreticisi TMO'dan erken haber bekliyor

Mısır üreticisi TMO'dan erken haber bekliyor

Türkiye'nin mısır üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Çukurova'da üretici, TMO'nun mısır alım fiyatını hasat öncesi açıklamasını bekliyor- Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen:- "TMO'nun hem alım hazırlıklarını hem de alım destekleme fiyatını bir an önce aç

ADANA (AA) - MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Türkiye'de ilk mısır hasadının yapıldığı ve ülke üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştiği Çukurova'da üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım fiyatını hasat öncesi açıklamasını bekliyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon itibarıyla mısır hasadına bu yıl erken başlanacağını söyledi.

Ağustos'un ikinci yarısında hasada başlanacağını dile getiren Girmen, "Türkiye'de ilk mısır hasadının yapıldığı bölge Çukurova. Türkiye üretiminin de yaklaşık yüzde 20'sini bu bölge karşılıyor. Yani bu bölgedeki çiftçi için mısır vazgeçilmez ve çok değerli bir ürün. Geçen yıl Türkiye'de 6 milyon ton mısır elde edildi ve bunun 1 milyon tonu bu bölgede üretildi" diye konuştu.

Bilinçli üretim, teknolojinin yakından takip edilmesi ve mısır tohumunun geliştirilmesiyle mısırda verimin her sene arttığına dikkat çeken Girmen, "Ülkemizde GDO'lu tohumlarla üretim yok. Bu nedenle Türk üreticilerinin dünya piyasalarında hak ettiği değerin verilmesi gerek. Çiftçinin yağlı tohumlardan kaçıp ilk sığındığı ürün mısır oluyor. Bu bölgede, dünya ortalamalarının çok üzerinde ürün alınıyor. Bu nedenle bölge çiftçimizi kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Girmen, hasadın erken yapılacak olması nedeniyle gözlerin TMO'nun açıklayacağı fiyata döndüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde ve dışarıda yaşanan olaylar nedeniyle hem piyasa hem de üretici tedirgin. TMO'nun hem alım hazırlıklarını, hem de alım destekleme fiyatını bir an önce açıklayıp hem çiftçilere hem de piyasaya güven vermesi gerekiyor. Bu konuda TMO'dan olumlu bir hareket bekliyoruz. Alım fiyatının bir an önce açıklanarak alım merkezlerinin hazır hale getirilmesi, buğday ve arpadan sonra en stratejik ürün olan mısırda üreticinin kaygılarını giderecektir."

Mısır üreticisi Mehmet Baykara da geçen yıl kuraklığa rağmen iyi bir hasat dönemi geçirdiklerini, bu yıl ise aynı düzeyde bir rekolte beklediklerini belirtti.

Baykara, "Bu yıl yağışların bol olması nedeniyle hasada biraz erken başlayacağız. Ağustos 15 gibi başlayacak hasattan önce TMO'nun mısır alım fiyatını açıklaması, bizim için önem arz ediyor. Çünkü, hasattan sonra hem biz hem alıcı TMO'nun açıklayacağı fiyatı bekleyince piyasa adeta kilitleniyor. Zaten şu ara yaşananlar nedeniyle piyasada sıkıntı var. Hiç olmazsa TMO alım fiyatını hasat öncesi açıklarsa biz de malımızı kaça alıp kaça vereceğimizi biliriz" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı