Mısır-Suudi Arabistan ilişkileri

Mısır-Suudi Arabistan ilişkileri

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi:- "Bazıları, Suudi Arabistan'ın petrol tedarikini durdurmasının buna verilmiş bir tepki olduğunu sandı. Bunun doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Petrol sevkiyatı, geçen nisan ayında imzalanan ticari bir anlaşma gereğince yapılı

KAHİRE (AA) - Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Suudi Arabistan'ın Mısır'a petrol tedarikini durdurmasının, Rusya'nın Suriye konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunduğu karar tasarısına destek verilmesiyle ilgili olmadığını söyledi.

Ordunun düzenlediği bir sempozyumda konuşan Sisi, "Mısır'ın, Rusya ve Fransa'nın karar tasarılarına verdiği oy bazılarını kızdırdı. Ama biz, bu karar tasarılarının ateşkes sağlanması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını öngördüğünü gördük." dedi.

"Bazıları, Suudi Arabistan'ın petrol tedarikini durdurmasının buna verilmiş bir tepki olduğunu sandı. Bunun doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Petrol sevkiyatı, geçen nisan ayında imzalanan ticari bir anlaşma gereğince yapılıyordu. Şirketin içinde bulunduğu şartların ne olduğunu bilmiyoruz ancak bununla ilgili uygun tavrı alacağız." ifadesini kullanan Sisi, hiç kimsenin Mısır'la Arap dostları arasındaki tarihi ve yakın ilişkilere müdahale edemeyeceğini dile getirdi.

Sisi, Mısır'ın Arap ulusal güvenliğini koruma temelinde bağımsız bir siyaset güttüğünü söyleyerek, iki ülke arasında yaşanan gerginlikten medyayı sorumlu tuttu.

Fransa ve İspanya tarafından hazırlanan ve Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durması ile askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya 8 Ekim'de veto etmişti.

Rusya tarafından hazırlanan ve "hava saldırılarına atıfta bulunmayan ve sadece ateşkes çağrısı ile insani yardımların ulaştırılmasını talep eden" karşı tasarıya Mısır evet oyu vermişti.

Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, Mısır'ın Rusya'nın tasarısına destek vermesiyle gerilmiş, pazartesi günü Suudi Arabistan petrol şirketi ARAMCO, ekim ayı boyunca Mısır'a petrol ürünü tedarik etmeyeceğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Nisan 2016'da Mısır'a gerçekleştirdiği ziyarette Suudi Arabistan 23 milyar dolarlık anlaşma gereğince Mısır'a 5 yıl boyunca aylık 700 bin ton petrol ürünü tedarik etmeyi kabul etmişti.

Mısır, mayıs ayından bu yana ARAMCO'dan her ay 400 bin ton gaz yağı, 200 bin ton benzin ve 100 bin ton mazot satın alıyordu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :