Mısır parlamento seçimleri

Mısır parlamento seçimleri

Mısır parlamento seçimleri ikinci aşamasının ikinci turu oy verme işlemleri başladı

Mısır'da ilk aşaması ekim ayında gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin ikinci aşaması son turu için yurtiçinde oy verme işlemi sabah saat 09.00 itibarıyla başladı.

28 milyon 204 bin 225 kayıtlı seçmenin bulunduğu 13 vilayette, 426 aday 213 sandalye için, 60 aday da parti listeleri için yarışıyor. 81 yerel ve 6 uluslararası kuruluşa bağlı gözlemciler tarafından izlenen seçimlerde, bugün ve yarın oy verme işlemi devam edecek.

Mısırlı yetkililer özellikle Kuzey ve Güney Sina vilayetlerinde sıkı güvenlik önlemleri alındığını ifade etti.

Geçen ekim ayında 27 vilayetin 14’ünde gerçekleştirilen ilk aşamada 226 milletvekili bağımsız listeden, 60 milletvekili ise parti kontenjanından seçilmişti. 

19, 20 ve 21 Kasımda Mısır ve yurtdışında yaşayan seçmenlerin katılımıyla gerçekleştirilen ikinci aşamanın ilk turunda 222 kişilik bağımsız listeden sadece 9 ay yüzde 50’nin üzerinde oy alarak meclise girmeye hak kazandı. Parti kontenjanı için ayrılan 60 sandalyenin tamamını Sisi'ye yakınlığı ile bilinen “Mısır Sevgisi İçin” Koalisyonu kazandı. İlk aşamada parti listeleri için ayrılan diğer 60 sandalyeyi de yine sözkonusu koalisyon kazanmıştı.

-Kahire’de kayıtlı seçmenlerin yüzde 80’i sandık başına gitmedi

İki aydan uzun süredir devam eden seçimlerde dikkat çeken katılım oranı. 28 milyon 204 bin 225 kayıtlı seçmenin bulunduğu ikinci aşamanın ilk turunda, 13 vilayette 8 milyon 412 bin seçmen sandık başına gitmişti. Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) katılım oranını yüzde 29,83 olarak açıkladı. Özellikle de başkent Kahire’de kayıtlı seçmenlerin yüzde 80’inin sandık başına gitmemesi Mısırlı siyasi ve gözlemciler için sürpriz oldu. YSK verilerine göre Kahire’deki seçmenlerin sadece yüzde 19,9'u sandık başına gitti.

Parlamento seçimleri, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz 2013'teki askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından ilan edilen “Yol Haritası”nın son adımını oluşturuyor.

- Milletvekillerinin yüzde 5'ini Sisi atayacak

Seçimler birinci aşamada 14, ikinci aşamada başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu 13 ilde gerçekleşiyor. Her aşama ayrıca 2 turdan oluşuyor. İlk aşamanın ilk turunda halk, parti listeleri ve bağımsızların seçimi için sandık başına giderken, salt çoğunluğa ulaşamayan bağımsız adaylar arasında ikinci turda ayrı bir oylama yapılıyor. İkinci turda en çok oyu alan adaylar milletvekili olmaya hak kazanıyor. 14 il bazında yapılan ilk aşamanın ilk turu yurt dışında 17-18, yurt içinde 18-19 Ekim tarihlerinde yapılmıştı. İkinci tur ise yurt dışında 26-27, yurt içinde de 27-28 Ekim'de gerçekleştirilmişti.

Yeni parlamento 596 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 448'i bağımsız milletvekili. Parlamentoya sadece 120 milletvekili siyasi parti listelerinden girebilecek. Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5'ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bağımsız aday listesinden atayacak. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı