Mısır hapishanelerindeki ihlaller

Mısır hapishanelerindeki ihlaller

Mısır'daki hapishaneler ve gözaltı merkezlerinde 18 ayda bin 344 işkence ve tıbbi ihmal vakası tespit edildi

KAHİRE (AA) - Mısır'daki hapishanelerde, son 18 ayda "bin 344 işkence ve kasıtlı tıbbi ihmal vakasının" tespit edildiği bildirildi.

Mısır Hak ve Özgürlükler Koordinasyonu tarafından yayımlanan raporda, Mısır hapishaneleri ve gözaltı merkezlerinde son bir buçuk yılda bin 344 doğrudan işkence veya kasıtlı tıbbi ihmalin tespit edildiği belirtildi.

Raporda, oranın açıklanandan daha fazla olduğu ancak tutuklularla iletişimin kısıtlı olması sebebiyle net rakamların elde edilemediğine işaret edildi.

Tutuklulara yönelik ihlallerin sistematik bir şekilde yürütüldüğü ifade edilen raporda, 2015 yılında 876, 2016'nın ilk yarısında da 468 vakanın yaşandığı kaydedildi.

Hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi Üyesi George İshak ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, raporda belirtilen işkencelerin doğru olduğunu ancak sayıların abartıldığını iddia etti. İshak, raporun doğruluğunun ispat edilmesi için işkenceye dair delillerin İnsan Hakları Ulusal Konseyine gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Konsey, son raporunda, 296 işkence şikayetini belgeleyerek devleti bu duruma engel olmak için yasa çıkarmaması sebebiyle eleştirmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :