Misafirlerini sirke ikramıyla ağırlıyor

Misafirlerini sirke ikramıyla ağırlıyor

Bursa Üretici Köylüler Kooperatifi Birliği Başkanı Akyel, birliğe gelenlere geleneksel yöntemlerle ürettiği sirkeden ikram ediyor - Akyel:- "Sirke ikram edeceğimi söylediğimde, 'Ben içmem.' diyenler oluyor. 'Sirke içilir mi? Biz salataya koyuyoruz.' diyor

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - Bursa'da üretici kooperatifinin başkanı, yaklaşık 3 yıldır ziyarete gelenlere çay ya da kahve yerine geleneksel yöntemlerle ürettiği sirkeden ikram ediyor.

Bursa Üretici Köylüler Kooperatifi Birliği Başkanı Reşat Akyel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolu hasarı nedeniyle ellerinde kalan elmaları değerlendirmek amacıyla sirke üretimine başladığını söyledi.

Ürettiği sirkeyi misafirlerine de tattırmak istediğini ifade eden Akyel, "İnsanın, ürettiği ve güzel bulduğu bir lezzeti misafirlerine ikram etmesi atalarımızdan gelen bir şey. Peygamber Efendimizin de yapmış olduğu sirkeyi üretmek, bana da nasip oldu. Ben de buraya gelen herkese 3 yıldır çay değil, sirke ikram ediyorum. İsteyene çay da ikram ediyorum." diye konuştu.

- "Ben içmem" diyenler oluyor

Ürettiği düşük asitli sirkeden ikram ettiğinde misafirlerinin önce şaşırdığını anlatan Akyel, "Sirke ikram edeceğimi söylediğimde 'Ben içmem.' diyenler oluyor. 'Sirke içilir mi? Biz salataya koyuyoruz.' diyorlar ama ikram ettikten sonra beğeniyorlar. 'Bir bardak daha alabilir miyim?' diyenler bile oluyor." ifadelerini kullandı.

Akyel, her gün sirke içtiğini ve sirkenin kendisini zinde tuttuğuna inandığını dile getirdi.

- "Sirke harika bir şey"

Reşat Akyel'in misafirlerinden Erol Boztekin de Akyel ile yaklaşık 2 yıl önce tanıştıklarını söyledi.

Kendisine de ilk önce sirke ikram edildiğini belirten Boztekin, "O sirke gerçekten harika bir şeydi. Ondan sonra sabahları sık sık gelirim, önce sirkesini ısmarlar bana, muhabbetimizi ederiz. Kendisiyle tanıştığımdan beri dışarıdan sirke almıyorum. 'Başkanım benim sirke bitti.' diyorum' hemen getiriyor." şeklinde konuştu.

Boztekin, sirke ikramını ilk defa Akyel'den gördüklerini anlatarak, zamanla sirke içmeye alıştıklarını kaydetti.

- "Sirke, damar, karaciğer ve böbrekler için de detoks niteliğinde"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Birimi Sorumlusu Sevinç Yetişen de sirkenin 6. yüzyıldan beri yaraları iyileştirmede kullanılan ve pek çok faydalı özelliklere sahip, antioksidan ve antimikrobiyal gıda olduğunu söyledi.

Sirkelerin üretildikleri meyvelerin yapısal özellikleri nedeniyle mikrop öldürücü etkilere sahip olduğunu aktaran Yetişen, şöyle konuştu:

"İçindeki antibakteriyel temizleyici özelliği nedeniyle meyve ve sebzelerin temizliğinde kullanıldığı gibi sulandırılarak ağız ve diş temizliğinde de kullanılabilir. Özellikle böcek sokmalarında antialerjik etkisi vardır. Üzüm ve elma sirkesinin kilolu deneklerde kilo kaybı sağladığı gözlenmiştir. Özellikle organik elma sirkesi tüketmenin, öğünler arasında daha uzun süre tokluk hissi yaratarak fazla kilolardan kurtulmaya destek olduğuyla ilgili araştırmalar yapılmaktadır.

Damar, karaciğer ve böbrekler için de detoks niteliğindedir."

- "Günde 2 çorba kaşığı tüketilmesi yeterli"

Yetişen, sirke çok asitli olduğundan doğrudan içmenin zararlı olduğunu vurgulayarak, "Uzun süren hıçkırıklara ve sindirim sisteminde tahrişe neden olur. Yan etkilerinden kaçınmak ve en iyi sonucu almak için sağlıklı kişilerin günde bir defa ılık ballı suyun içine bir tatlı kaşığı elma sirkesi koyup içmesi ya da salatalara birer yemek kaşığı koyarak günde 2 çorba kaşığı tüketmesi yeterlidir." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :