Miryokefalon Savaşı anlatıldı

Miryokefalon Savaşı anlatıldı

Selçukya Kültür Sanat Derneği bu hafta iki konuk ağırladı.

Miryokefalon Savaşı’nı yeri konusundaki araştırmaları ve iddiaları ile dikkat çeken Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden Doç Dr. Adnan Eskikurt Selçukya sohbetlerine konuk oldu

Selçukya Kültür Sanat Derneği, Perşembe Sohbetleri koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında, Miryokefelon Zaferi'ni ve savaşın yeri Beyşehir Bağırsak Boğazı hakkında yapılan son araştırmaları hakkında bilgi verdi

ESKİKURT VE CEYLAN BİLGİ VERDİ

Doç. Dr. Adnan Eskikurt ise savaşın sebepleri ve sonuçları ile önemini kısaca belirterek : “Avrupa’daki etkilerinin Anadolu’dakinden daha fazla olduğunu ve ne yazık ki bizim kaynaklarımızda bu önemli savaşın daha az yer aldığını görüyoruz” diye sözlerine başladı. Eskikurt dönemin kroniklerinde savaşın yeri ile ilgili verilen bilgileri dinleyiciler ile tüm ayrıntıları ile paylaştı.

miryokefalon-savasi--(1).jpg

Daha sonra söz alan, Konya Bağırsak Boğazında ve diğer iddia edilen yerlerde saha araştırmalarında bulunan Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceylan “Miryokefalon Savaşı’nın yeri ile alakalı tarihi kaynaklarda geçen coğrafi terimlere ve tasvirlere dayanılarak sonuca gitme düşüncesinden hareket ettik. Bundan dolayı burada tarihi izahatlara, tartışmalara girilmemiş, savaşın yeri hakkında ileri sürülen farklı görüşlerin hepsi detaylı incelenmiş olmakla birlikte savaşın yapıldığı coğrafi mekân şekillendirilmiştir.” dedi.Büyük bir ilgi ile dinlenen konferans sonunda, salondan gelen bir çok soruya da cevap verildi.

Teşekkür konuşması için kürsüye gelen Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ise: “ Bana göre Miryokefalon Savaşı'nın yapıldığı yer Prof. Dr. Mehmet Akif Ceylan ve Doç. Dr. Adnan Eskikurt tarafından 841 yıl sonra keşfedildi. Verilere göre Miryokefalon Savaşı, Konya’nın yanıbaşında Beyşehir Bağırsak Boğazı’nda yapılmış! Selçuklu Sultanı II. Kılıçaslan ile Bizans İmparatoru Manuel Komnenos arasında 17 Eylül 1176'da gerçekleşen savaşı yapıldığı sahalarda ve tarihi kaynaklarda araştırma yapan hocalarımızın elde ettikleri bütün bilgileri ve bulgular , bu boğazla birebir örtüşüyor. Ama henüz Konya, bu zaferi yeni duydu ve öneminin farkında değil. Konu ile ilgili biz aydınlattıkları için kıymetli hocalarımıza teşekkür ederiz .Konya'lı bürokratlarımızı ve tarihçilerimizi de konu ile alakalı duyarlılığa davet ediyoruz dedi.

Program S.Ü Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof.Dr. İlham Enveroğlu ve Konya'nın ödüllü yazarlarından Hüzeyme Yeşim Koçak tarafından konuşmacılar Doç.Dr Adnan Eskikurt ve Prof.Dr Mehmet Akif Ceylan.'a plaket takdim edilmesinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Etiketler :