Minibüsün çarptığı genç kızın ölümü davasında karar

Minibüsün çarptığı genç kızın ölümü davasında karar

Kartal'da kullandığı minibüsle ters yöne girerek çarptığı 17 yaşındaki genç kızın ölümüne, babasının da yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle yargılanan minibüs şoförü, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı- Mahkeme heyeti, meydana gelen kazada sanık asli k

İSTANBUL (AA) - Kartal'da kullandığı minibüsle ters yöne girerek çarptığı 17 yaşındaki genç kızın ölümüne, babasının da yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan minibüs şoförü "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık minibüs şoförü Mehmet Ali Demir ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada kazada ölen Beyza Solmaz'ın anne ve babası da hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Zeynep Durdu Ak, trafik kazasına ilişkin Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden istenen raporun mahkemeye ulaştığını, raporda sanığın asli kusurlu, yayaların ise tali kusurlu olduğu yönünde görüş bildirildiğini tutanağa geçirdi.

Duruşmada söz verilen Solmaz'ın ailesinin avukatı Tuğba Bulut Yamaç, "Sanık ters yönde hızlı giderek üzerine atılı suçu işlemiştir. Bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmasını talep ederiz. Ülkemizde trafik kazalarının çok olması nedeniyle kurallara uymak için bir örnek teşkil etmesi bakımından alt sınırdan uzaklaşarak hüküm kurulmasını istiyoruz." dedi.

Kazada yaralanan baba Naci Solmaz, sanıktan şikayetçi olduğunu belirterek, "Minibüs şoförleri bu tarz kazalara halen sebebiyet vermektedir. Televizyondaki haberlerden bunları görmekteyiz. İbret olsun diye bu sanığa üst sınırdan ceza verilmesini talep etmekteyim." diye konuştu.

Anne Elif Solmaz, sanığın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ederek, "Süratli araç kullanılmasından dolayı kaza meydana gelmiştir. Kazada yaralanan eşim tek başına kıyafetlerini dahi giyip çıkartamıyor. Ailecek çok kötü durumdayız." dedi.

Son sözleri sanık Mehmet Ali Demir, "Ne yapsam da ailenin acısını dindiremem. Onlar beni kötü biliyorlar. Pişmanım." ifadelerini kullandı.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Demir'in "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçunu işlediğinin anlaşıldığı gerekçesiyle alt sınırdan uzaklaşarak 12 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

Sanığın duruşmadaki tutum ve davranışlarını takdiri indirim nedeni sayan mahkeme heyeti, cezayı 10 yıla indirdi.

Mahkeme heyeti, sanık Demir'in meydana gelen kazada asli kusurlu olması nedeniyle ehliyetinin de 3 yıl süreyle geri alınmasına hükmederek, tutukluluk halinin de devamını kararlaştırdı.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık Mehmet Ali Demir'in idaresindeki Kadıköy-Kartal hattında çalışan ticari minibüs ile 30 Aralık 2017'de Kartal Üsküdar Caddesi'nden Maltepe'ye gittiği anlatılmıştı.

Demir'in, seyir halinde olduğu sırada ters yöne girerek, yolun karşısına geçmeye çalışan Naci Solmaz ile 17 yaşındaki kızı Beyza Solmaz'a çarptığı aktarılan iddianamede, kazada Beyza Solmaz'ın hayatını kaybettiği, baba Naci Solmaz'ın ise ağır yaralandığı belirtilmişti.

İddianamede, sanık Demir'in "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 3 yıldan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :