Miniatürk'teki 5 maket yenilendi

Miniatürk'teki 5 maket yenilendi

Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Kubbet-üs Sahra, Mescid-i Aksa ve Amasya Yalıboyu Evleri'nin maketleri yenileriyle değiştirildi

İSTANBUL (AA) - Miniatürk'teki Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Kubbet-üs Sahra, Mescid-i Aksa ve Amasya Yalıboyu Evleri'nin maketleri yenilendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Miniatürk'teki ilk maketler arasında yer alan 5 maket, yağmur, kar, rüzgar ve güneş gibi hava koşullar nedeniyle yıpranıp eskidiği için yenileriyle değiştirildi.

Yapım aşaması altı ay süren yeni maketler, park alanı içerisine yerleştirilerek müze ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.

Ayasofya'dan Selimiye'ye, Rumeli Hisarı'ndan Galata Kulesi'ne, Safranbolu Evleri'nden Sümela Manastırı'na, Kubbet-üs Sahra'dan Nemrut Dağı kalıntılarına kadar pek çok kültür ve medeniyetin izlerini bir araya getiren Miniatürk'ün ziyaretçilerinin büyük çoğunluğunu yerli turistler oluşturuyor.

Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş 129 mimari eserin, 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı minyatür parkta, bugün yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi tarihi eserler de bulunuyor.

- Maketlerin yenilenmesi

Yenileme çalışmaları kapsamında maketlerin değişik açılardan fotoğrafları çekildikten sonra rölövesi çıkarılarak 1/25 ölçeğinde çizimi ve modellemeleri yapılıyor.

Maketler için ana malzeme olarak açık hava şartlarına uygun ürünler kullanılıyor. Maketlerin kalıpları, gerekli ölçülerde kesilip hazırlanıyor. CNC makinesine hazırlanan modeller en ince detayına kadar işlenmesinin ve her parçanın temizliğinin yapılmasının ardından montaj işlemine geçiliyor.

Maketin sağlamlığı ve dayanıklılığı için iç kısmın konstrüksiyon çalışması yapılıyor ve boyamaya hazır hale getiriliyor. Boyahanede maketin astar boyaması ve eserin gerçek fotoğraflarından yararlanarak efekt ve renklendirme çalışmaları yapılıyor. Miniatürk test alanında bekletilerek açık hava şartlarına uygunluğu bir kez daha test edilen maketler daha sonra yerine yerleştiriliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :