Mimar Sinan'ın eserleri, yeni turizm rotası oldu

Mimar Sinan'ın eserleri, yeni turizm rotası oldu

Sultangazi Belediyesi, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile TÜRSAB koordinasyonunda düzenlenen "Yeni Bir Turizm Rotası; Büyük Usta Mimar Sinan Eserleri Projesi" kapsamında yurt dışından gelen 36 mimar, Mağlova Kemeri'ni gezdi

İSTANBUL (AA) - Türk mimarisinin büyük ismi Mimar Sinan'ın eserleri yeni bir turizm rotası haline getirildi.

Sultangazi Belediyesi, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile TÜRSAB koordinasyonunda düzenlenen "Yeni Bir Turizm Rotası; Büyük Usta Mimar Sinan Eserleri Projesi" kapsamında yurt dışından gelen 36 mimar, bir hafta boyunca Edirne ve İstanbul'daki Mimar Sinan eserlerini gezdi.

Gezinin İstanbul ayağında, Sinan'ın eserleri arasında yer alan Mağlova Su Kemeri de ilk kez turistik bir gezi rotası haline geldi. Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında Alibey Deresi Vadisi üzerinde İstanbul'a su getirmek için yapılan su kemeri, bugün Sultangazi ilçesi sınırlarında bulunuyor. Tarihi kemer, aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Mağlova Kemeri'nin belgeselini çeken yapımcı Umut Mete Soydan da geziye katılıp eser hakkında yabancı mimarlara bilgi verdi. Ormanlık alandan yürüyerek varılan tarihi su kemeri manzarasında mimarlar, fotoğraf çekip çizimler yaptı.

Geziye katılanlardan Brezilya Rio Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Washington Fajardo, AA'ya gezi hakkındaki görüşlerini anlattı. Gördüğü eser karşısında çok etkilendiğini dile getiren Fajardo, "Bu eseri düşündüğümden, tahmin ettiğimden daha ilginç buldum. Mimar Sinan'ın eserinin buraya bir sanat abidesi, çok güzel bir yapıt olarak yerleştiğini düşünüyorum"  şeklinde konuştu.

Doğa içerisinde tarihi bir yapı ile karşılaşmaktan çok mutlu olduğunu belirten Fajardo, "Çok hoş bir mekan, çok hoş bir yapıt, bence bu doğanın ortasında yerleştirilmiş bir su kemeri olmanın ötesinde, güzelliği, estetiği tamamlayan bir yapı olarak tanımlayabilirim" ifadelerini kullandı.

Tarihi su kemerinin yalnızca Türkiye için değil, dünya çapında bir önemi olduğunu vurgulayan Fajardo, "Mimar Sinan'ın eserlerinden oluşan gezi programı, bizim açımızdan çok heyecan verici. Buraya büyük bir heyecanla geldik ve gördüğümüz eser karşısında çok memnun ve mutlu olduk. Mağlova Kemeri, yalnız Türkiye için önemli değil. Bu yapı, UNESCO'nun da Dünya Kültür Mirası Listesi'nde olması nedeniyle çok değerli" diye konuştu.

Mimar Sinan eserlerinin tanıtımının daha iyi yapılması gerektiğini de söyleyen Fajardo, "Böylesi güzel bir doğanın içinde ve Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan bu yapıtı daha iyi tanıtımlarla herkesin görmesini sağlamak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı